ALTIN PORTAKAL İÇİN ON FİLM YARIŞIYOR

0

Bu yıl 50. yaşını kutlayan Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, Festival ile ilgili olarak, “Altın Portakal’da Suriye’de yaşananların ve Gezi olaylarının bir etkisi yok. Zaten rekor düzeyde film katılımından da belli” dedi

AltinPortakalBasinToplantisi-700x325

Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında konuşan Akaydın, 4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festivalin 50’nci yıla yakışır olacağını söyledi. Festivale bu yıl 68 uzun metrajlı filmin başvurduğunu bildiren Akaydın, bunun rekor olduğunu kaydetti.

Festivale gösterilen ilginin sinemanın her geçen gün güçlendiğini ve daha üretken hale geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Akaydın, başvuru yapan filmlerin 45’inde, yönetmenlerin ilk filmi olduğunu belirtti. Bu durumun sinemanın gençleştiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Akaydın, genç sinemacıları özendirmek amacıyla 55 bin lira olan ilk film ödülünü bu yıl 100 bin liraya çıkardıklarını dile getirdi.

 

 

turkan-soray-mklAltın Portakal’ın Türk sinemasının her türlü değişimine, gelişimine ve yeniliğine ayna tuttuğunu dile getiren Akaydın, festivalin gücünün de buradan geldiğini ifade etti. Festivalin 50’nci yılda, 2000’li yıllar sinemasına odaklanacağını belirten Akaydın, 2000’li yılların Türk sinemasının gençleşme ve değişim yılı olduğunu, genç yönetmenlerin dünya ölçeğindeki başarılara bu yıllarda damgasını vurduğunu söyledi.

 

 

 

JÜRİ BAŞKANI “SULTAN”
Festivalin jüri başkanlığını Türk sinemasının “Sultanı” Türkan Şoray’ın yapacağını hatırlatan Akaydın, jüride ayrıca yönetmenler Reis Çelik ve Ümit Ünal, Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, yapımcı Şükrü Avşar, oyuncu Mahir Günşiray, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, yönetmen Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren ve CNNTürk Programlar Koordinatörü ve gazeteci Aslı Öymen’in de yer alacağını bildirdi.

 

e-karaindrou

Festivalde 10 film portakalı almak için yarışacak

Akaydın, Altın Portakal’ın 50’nci yılında yönetmen Handan İpekçi, yapımcı ve yönetmen Özgür Doğan, senarist ve yapımcı Önder Çakar, oyuncu Defne Halman ile Prof. Dr. Selahattin Yıldız, sanat yönetmeni Natali Yeres ve sinema yazarı Tunca Arslan’dan oluşan ön jurinin değerlendirmesi sonucunda 10 filmin portakal için yarışmaya hak kazandığını kaydetti.

 

Yarışmaya hak kazanan 10 film şöyle:

 

Cennetten Kovulmak ,(Ferit Karahan) ,
Kısa Film, (Ali Kemal Çınar) ,
Kutsal Bir Gün ,(Serdar Temizkan) ,
Kusursuzlar ,(Ramin Matin) ,
Mavi Dalga ,(Zeynep Dadak- Merve Kayan) ,
Mavi Ring ,(Ömer Leventoğlu) ,
Meryem ,(Atalay Taşdiken) ,
Sev Beni ,(Mehmet Bahadır Er, Maryna Er Gorbach),
Uvertür ,(Alpgiray M. Uğurlu) ,
Uzun Yol ,(Nihat Seven),