Üç yıldır başarıyla oynanan ve çeşitli turneler yapan “Lena Leyla ve Ötekiler” (yönetmen: Ayla Algan) yine Ukrayna yolcusu. Ukraynacaya da çevrilen oyun geçen yıl Kiev Festivali’ne katıldıktan sonra bu kez Herson kentindeki Melpomene Touria Festivali’ne katılıyor.

Zehra İpşiroğlu

“Lena Leyla ve Ötekiler” en son Almanya’ya turneye geldiğinde ilgi inanılmaz derecede büyüktü. Bunda Cihan Bıkmaz’ın oyunculuğunun da payı çok büyük. Üç yıl içinde iyice oturttu oyunu. Bu kadının içindeki fırtınaları tempoyu bir an bile düşürmeden öyle güzel çıkartıyor ki. İzleyiciler soluk soluğa izliyorlar oyunu, bir buçuk saat boyunca izleyicinin dikkat odaklaşmasında en küçük bir aksama bile olmuyor. Öte yandan bu oyun hem bir kadın öyküsü hem de bir göç öyküsü. Bu açıdan da Almanya’da büyük bir coşkuyla karşılandı. Ataerkil bir dünyada kadının içine düştüğü çıkmaz özellikle kadınların ilgisini çekiyor.

Almanya dışında Ukrayna’da da inanılmaz tepkiler almıştık izleyicilerden. Kiev’de heyecan doruktaydı. Kiev’de oyun sonrasında yanıma gelen genç bir kadının “Ben Lena’yım” diye boynuma sarılması beni çok etkiledi. Gerçekten de onun öyküsü de oyundaki öyküye benzer bir öyküydü.

Yurt içi turneleri de Fethiye, Adana, Trabzon, Bursa hep başarılıydı. Beni en şaşırtan türbanlı izleyicilerdi, pek çoğu “benim öykümü yazmışsınız” demeleriydi. Kadının kendi toplumumuzda da yaşadığı bir şey bu sıkışmışlık. Kısaca bu oyuna yurt içinden ve dışından gelen izleyici tepkiler çok etkileyiciydi.

Zehra İpşiroğlu

Diren Sanat

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.