Bosna Hersek’teki savaşın izlerini silmek ve başkent Saraybosna’yı yeniden kültür ve sanatın merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenen Saraybosna Film Festivali, bu yıl 11-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

 

Bosna Hersek’teki savaşın izlerini silmek ve başkent Saraybosna‘yı yeniden kültür ve sanatın merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenen Saraybosna Film Festivali, bu yıl 11-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Saraybosna’daki Ulusal Tiyatro’da bu yıl 23’üncüsü yapılacak festivalde, 55 film izleyiciyle buluşacak.
Festivale her yıl ev sahipliği yapan tarihi tiyatro binasında konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, festivalde yarışacak filmler ve festivale ilişkin detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.

Festival yetkililerinden Elma Tataragic, bu yıl “Uzun Metrajlı Film” dalında yarışacak yedi filmin üçünün dünya prömiyerinin 23. Saraybosna Film Festivali’nde yapılacağına işaret ederek, “210 film arasından seçim yapıldı. Bunların hepsi büyük bir titizlik ve özenle izlendi, değerlendirildi.” dedi.

“Bal”, “Süt” ve “Yumurta” üçlemesinin yönetmeni Semih Kaplanoğlu‘nun yazıp yönettiği “Buğday” filminin de dünya prömiyerini yapacağı festivalde ayrıca, Arnavutluk-Yunanistan ortak yapımı “Daybreak” ve Romanyayapımı “Meda or The Not So Bright Side of Things” filmlerinin de dünya prömiyeri olacak.

“Uzun Metrajlı Film” dalında söz konusu üç filmin yanı sıra Bulgaristan‘dan “Directions”, Yunanistan‘dan “Son of Sofia”, Gürcistan‘dan “Scary Mother” ve “Hostages” filmleri de yarışacak.

“Kısa Film” dalında 10, “Belgesel” dalında 14 aday

23. Saraybosna Film Festivali’nin “Kısa Film” dalında ise bu yıl 10 film yarışacak. HırvatistanMacaristanGürcistanYunanistan ve Karadağ‘dan kısa filmlerin yer aldığı kategoride, Türkiye‘den de “Mutluluk” ve “Hinterland” adlı kısa filmler bulunacak.

“Belgesel” dalında ise 14 filmin yarışacağı festivale, Türkiye‘den “Gözyaşına Yer Yok” ve TürkiyeFransaAlmanya ortak yapımı “Mr. Gay Syria” belgeselleri katılacak.

Festival kapsamında bu yıl Onur Ödülü ise İngiliz aktör John Cleese’ye verilecek.

Bu arada, bu yıl festival jürisinde Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Melisa Sözen de yer alacak.

Bosna Hersek’te 23 yıldır aralıksız düzenlenen ve Balkanlar’ın en önemli film festivali olarak kabul edilen Saraybosna Film Festivali’nde bugüne kadar aralarında Robert de Niro, Angelina JolieBrad Pitt, Orlando Bloom, Daniel CraigJohn MalkovichMorgan FreemanGerard Depardieu ve Benicio del Toro’nun bulunduğu çok sayıda önemli isim ağırlandı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.