BACH EZGİLERİ İSTANBUL DENİZ MÜZESİ’NDE

0

Mayıs ayının ilk haftalarında İstanbul Deniz Müzesi’nde Bach ezgileri yankılanacak. ‘Bach&Bahar’ başlıklı üç konser müzikseverlere İstanbul’da benzeri olmayan bir konser deneyimi yaşatacak… Hakan Erdoğan Prodüksyon tarafından düzenlenen Estonya Türkiye Büyükelçiliği ve Romanya İstanbul Başkonsolosluğu tarafından desteklenen konserler 5, 7 ve 12 Mayıs günleri saat 20:30’da başlayacak. Deniz Müzesi’nde daha önce de yapıldığı gibi ‘Cafe Zimmerman’ konsepti ile gerçekleşecek konserler boyunca dileyen seyirciler yiyecek ve içecek servisinden faydalanabilecek. Konserlerin biletleri Biletix’ten alınabilecek.

Bach&Bahar’ın ilk konseri 5 Mayıs’ta Baroque Ensemble Transylvania tarafından verilecek. 1995 yılından beri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm düyada verdikleri barok konserleriyle ünlenen topluluk, J. S. Bach’ın eserlerinin yanı sıra Handel, Teleman ve Pisendel’in eserlerine de yer verecek. Transilvanya Barok Ensemble 1995 yılından beri Transilvanya barok müziğinin yanı sıra Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop ve Cornel Ţăranu’nun çalışmalarını içeren çağdaş Transilvanya müziğinden de faydalanmaktalar. Topluluğun çalışmaları beş CD ve Transilvanya müziği, radyo ve TV yayınları ve konser kayıtlarını da içeren bir belgesel DVD ile belgeselleştirildi. 

7 Mayıs konserinin solistleri Estonyalı müzisyenler Taavo Remmel (kontrbas), Ivo Sillamaa (klavsen), Jaak Sooar (elektro gitar)… Daha önce Mustonen Ensemble ve Hortus Musicus topluluklarıyla Türkiye’de konserler veren ve büyük ilgi gören üçlü son derece dinamik ve farklı bir barok repertuarı seslendirecek.  Taavo Remmel (1964) klasik müzik eğitimini Talin College of Music ve Estonya Müzik ve Tiyatro Akademisi’nde aldı. Estonya Ulusal Senfoni Orkestrası ve Andres Mustonen’in yönetimindeki erken dönem müzik grubu Hortus Musicus’un tam zamanlı üyesi. Aynı zamanda caz çalışmaları da olan Remmel’in kırktan fazla kaydı bulunuyor. Müzik eğitimini Tallinn Müzik Akademisi ve Moskova Konservatuarı’nda alan Ivo Sillamaa, uluslararası ödüllere sahip. O da Hortus Musicus’un bir üyesi ve klavsen, piyano, org konserleri ve dersler veriyor. Jaak Sooäär (1972), Tallinn’deki Müzik Koleji’nden ve Kopenhag’daki Ritmik Müzik Konservatuarı’nda eğitim aldı. Estonya Müzik ve Tiyatro Akademisi Caz Müzik Bölümü’nde gitar ve topluluk müziği dersleri veriyor.

12 Mayıs’ta barok kemanın en ünlülerinden François Fernandez ile Yun Kim Fernandez’in çok özel bir viyola ve keman konseri var. Geçen aylarda Bach&Love’da verdiği konserlerde ayakta alkışlanan François Fernandez, bu kez eşi ünlü Koreli sanatçı Yun Kim Fernandez ile birlikte konser veriyor. Fernandez’ler, Bach prelüdlerinin yanısıra canlı olarak her zaman dinleyemeyeceğiniz Mozart’ın ‘Duo for Violin and Viola, K.423’ eserini seslendirecek.

François Fernandez 17 yaşında Kuijken’in kurduğu La Petite Bande’ın başkemancılığı görevini (1986) üstlendi. Çeşitli barok orkestralarda solist ve başkemancı olarak çalıştı. Son 20 yılını ağırlıklı olarak oda müziğine hasretti. Kemanın yanı sıra violino piccolo, viola, viola d’amore, viola da gamba ve violoncello da spalla üzerinde uzmanlaştı. Gerçekleştirdiği yüzden fazla kayıt arasında Bach’ın eserlerinin tamamının kaydı, Hollanda’daki Prelude Klassiek tarafından ‘2003 En İyi Klasik CD’si’ seçildi.

Yun Kim Fernandez Chicago Civic Orchestra’da Boulez, Zukerman ve Boreyko gibi tanınmış müzisyenlerle çalışma olanağı buldu. Ayrıca erken müzik topluluklarında da barok keman alanında deneyim kazandı. Brüksel Kraliyet Konservatuarı’na giderek 2016’da onur derecesiyle mezun oldu. Halen çeşitli topluluklarda çalışmalarını sürdürüyor

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.