Mirkelam Şarkıları : Bu Kez Başkaları Koşuyor/ Umut Sefa Yıldız

0

90’lı yıllarda “bir gecede meşhur olmak” deyimini literatürümüze katan Mirkelam’ın dillere dolanan şarkıları çeşitli sanatçılarca yeniden seslendirildi. Peki bu albüme bir tribute (saygı) albüm denebilir mi? Hayır.

sefa-yıldız
Umut Sefa Yıldız

Bir kere Mirkelam yaşını başını almış biri değil. Onun sokaklar boyunca yürüdükten sonra yaptığı amaçsız koşuyla son bulan o kült klibi, dün gibi gözümün önünde. Ayrıca şarkıları söyleyenler de çoğunlukla Kenan Doğulu, Gülşen, Teoman gibi kendi döneminin isimleri. E yani? Bu albümün zamanlaması Mirkelam’ın yaşını düşününce biraz erken olmuş ancak belli ki Harun Kolçak’ın albümünün ticari başarısı sanırım bu projenin ivmesini hızlandırmış. Sıradaki kim olacak merak ediyorum.

Albüm Mirkelam’ı bir gecede üne kavuşturan “Her Gece” şarkısının Gülşen yorumuyla başlıyor. Bu yorum neredeyse Mirkelam’ınkiyle aynı denebilir. Hatta İskender Paydaş’ın o meşhur davul atakları bile aynen korunmuş. Öte yandan Türk Rock’ının iki önemli ismi Teoman ve Feridun Düzağaç “Hatıralar” ve “Erenköy” yorumlarıyla albüme artı değer katmışlar. Kenan Doğulu da Tavla’da ustalığını konuşturmuş. En isabetli şarkı-yorumcu eşleşmesi Bedük olmuş bence ve o en iyi yaptığı işi yaparak beklentiyi boşa çıkarmamış. Albümün en sürpriz ismi ise Eser Yenenler. Mirkelam’ın ilk üçünden biri denebilecek “Ah Bir Joker” gibi zor bir şarkıda Eser pek de sırıtmıyor. (Hatta itiraf edeyim ben ilk dinlediğimde Bertuğ Cemil sandım.) Göksel ve Pinhani ise doğru parçalarla gayet başarılılar. Albümün genel olarak sound’u şarkıların eski versiyonlarına çok uzak değil. Bununla birlikte Nil Karaibrahimgil ve Mabel Matiz sınırlarını epey zorlamışlar. Nil’in “Pansuman”ı kabul edilebilir ancak Mabel’in Laubali’si kanımca hiç olmamış. Yorum ve düzenlemedeki aşırı fantezi şarkıyı kendi kimliğinden çıkarıp başka bir şeye dönüştürmüş.

mirkelam-sarkileri

Albümün dışında kalan Mirkelam hitlerine baktığımız zaman azımsanmayacak sayıda şarkı olduğunu görüyoruz. “Kokoreç”, “Bir Fotoğraf”, “Kaprislisin Sevgilim” gibi sevilen parçaları da dikkate aldığımızda Mirkelam’ın neden on yılı aşkın bir süredir fetret devri yaşadığını anlamak zor. Üstelik vokal yapısı bakımından da Türk pop müziği içinde çok karakteristik, çok güçlü bir ses. Kendisini bir an önce sahalarda iddialı yeni parçalarla görmeyi dört gözle bekliyoruz.

Umut Sefa Yıldız yazıları, Mirkelam’ın son albüm değerlendirmesi, Mirkelam-ın şarkıları, Mirkelam’ın yaşamı, Mirkelam’ın müziği, Müzik değerlendirmeleri-

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.