La La Land: Muhteşem Bir Müzikal

 

UMUT SEFA YILDIZ
UMUT SEFA YILDIZ

Bol ödüllü Whiplash’in yönetmeni Damien Chazel’in ikinci filmi “La La Land”, yıllardır süren müzikal film hasretimizi dindirmekle kalmıyor, müzikal anlayışımızı kökünden değiştiriyor. Whiplash’i izledikten sonra yönetmenini merak edip şöyle “kimmiş bakalım” edasıyla adını tarayıcıma yazdığımda karşıma çıkan manzara bende şok etkisi uyandırmıştı.

Ben daha kerli ferli birini beklerken son derece genç ve temiz bir yüz ifadesiyle karşılaşınca oldukça şaşırmıştım. Chazel’in bu ikinci filmi “La La Land” yine caz dozu yüksek bir film. Üstelik caz hikayenin dekoru değil yalnızca, adeta kahramanlarından biri. Ustaca kotarılmış diyaloglarla cazın geçmişi ve şimdiki durumuna dair kesitler terimsel sıkıcılığa düşülmeden başarıyla aktarılıyor. Filmin müziklerini yapan Justin Hurwitz yönetmen Chazel’in Harvard’dan arkadaşı. Whiplash’te de birlikte çalışan ikili, epik tiyatronun büyük ismi Bertolt Brecht ve usta besteci Kurt Weill işbirliğinin gelecekteki karşılığı olacak gibi görünüyor.

Hurwitz’in film için yaptığı “City of Stars” (Yıldızlar şehri) şarkısı listelerde (birkaç versiyonuyla hem de) üst sıralardaki yerini çoktan almış durumda. Filmi henüz izlemeyenler bile bu şarkıyı çok sevdi. Şarkı, Ryan Gossling’in (Sebastian) Emma Stone (Mia) ile piyano eşliğinde yaptığı bir düet. Bu şarkının bu kadar sevilmesinde sanırım kaydın aradaki gülme seslerinin bile kesilmediği doğal bir şekilde alınmasının payı var. Duru ve sade. Nihayet gerçekleşen düşleri vurgulayan “Yıldızlar şehri, sadece benim için mi parlıyorsun?” dizesiyle başlayan şarkı, insanların bir ömür boyu aradığı şeyin ‘kalbi küt küt artıran’ ‘çılgınca duygu’ aşk olduğu mesajıyla sona eriyor. Filmin diğer müzikleri de bir o kadar çarpıcı: Mia ve Sebastian’ın tema müziği, Another Day of Sun, Someone in The Crowd oldukça iyi müzikler.

la la land
La La Land-Yıldızlar Şehri

Müzikallerin en büyük zorluğu şarkıların filme iyi bir şekilde yedirilmesi olur genelde. Bu başarılması gerçekten zor bir iş, çünkü tam hikayeye kendimizi kaptıracakken araya giren zorlama bir kareografi eşliğindeki o şarkı bizi asıl hikayeden koparabiliyor. Dahası yansıtılan ilişki, bir anda yapay bir aşka dönüşebiliyor. Oysa “La La Land” filminde müzikler filme ustalıkla yerleştirilmiş. Yani filmi izlerken Mia ve Sebastian’ın duyguları tamamen bize geçiyor. Zaten final sahnesinin bu kadar dokunaklı oluşu da bu yüzden. Altın Küre’den bol ödülle dönen film Oscarları da toplayacağa benziyor. Bu müzikleri sinema perdesinin büyüleyici atmosferinde görsel bir şov eşliğinde yaşamak istiyorsanız bir an önce en yakın sinemada yerinizi ayırtsanız iyi olur.

Umut Sefa Yıldız

Umut Sefa Yıldız yazıları, La la Land filmminin müzikleri,Oscarlı filmler, Müzikler, Müzik Eleştirileri, Yorumlar, Yıldızlar Şehri,Müzikaller,film izle, La La land oyuncuları,

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.