Sekshop- Tiyatro Oyun Kutusu- Yaşar İlksavaş’ın Yazısı

1

     Tiyatro Oyun Kutusu İzmir’de kurulmuş, on üç yıllık bir topluluk. Otuza yakın oyun sahnelemişler. İstanbul’a turneye gelmişler ama, ne yazık ki ben kaçırmışım. Kısacası, bu toplulukla benim tanışma oyunum Sekshop oldu, yani daha yeni tanıştım, on üç yıllık bir gecikmeyle.

yasar-ilksavas
Yaşar İlksavaş

Üç sıradan evkadını. Hergün gördüğümüz, yanlarından geçip gittiğimiz sıradan üç kadın. Aynı sitede yaşayan bu üç kadın güzel bir gün geçirmek amacıyla alışverişe çıkar. Birden büyük bir patlama olur, kendilerini bir mağazadan içeri atarlar. Elektrikler kesilmiştir. Elektrik yeniden geldiğinde sığındıkları yerin bir Sekshop olduğunu görürler. Birbirini izleyen gülünç olaylar sırasında bu üç kadını yakından tanırız. Bir subay kızı olan Nebahat’ın kocası da subaydır. Evlenene dek babasından çok baskı görmüştür; evlendikten sonra da baskı görmüştür ama kocasından değil, bu kez kaynanasından. Ve hep katlanmıştır. Tam bir temizlik hastasıdır. Dinsel inançlarına sıkı sıkıya bağlı Hamiyet, kırsal kesimde yetişmiş bir kadındır. Kocasına aşık olup köyünden kaçmıştır, ama düzgün görülen aile yaşantısı hiç de görüldüğü gibi değildir. Köyüne geri dönme şansı da yoktur. Ve bu evliliğe hep katlanmıştır. Gülşen “başkaları ne der” baskısından kendisini en fazla kurtarmayı başarmış kişisidir oyunun. Topluma göre değil, kendi tercihlerine göre yaşamayı tercih etmiştir. Oyunun en feminist kişisidir. Ama o da birçok şeyi içine atmış ve hep katlanmıştır….

safe_image

Sekshop Oyunu Serdar Saatman yazmış ve yönetmiş. Yazar olarak da, yönetmen olarak da bıçak sırtı bir dengede kotarmış oyunu. Biraz abartıya kaçıldığında bayağılaşabilecek, itici olabilecek sahneleri büyük bir başarıyla dengede tutmuş.Komedi ve dramı ustalıkla harmanlamış. Toplumun ikiyüzlülüğünü, baskı altında gizlenen cinsel kimlikleri, çeşitli boyutlarıyla insanı, kadın olmayı, özellikle de Türkiye’de kadın olmayı sahneye getiren oyun başta keyifli bir komedi gibi görünse de birçok alt metni içeriğinde saklıyor. En sıradan gibi görünen kadınların bile ne acılar yaşadığını, nelere katlandığını gözler önüne seriyor. Gülerken boğazınızda bir şeylerin düğümlendiğini hissediyorsunuz. Kadınların üçü de tanıdık oldukları için onlarla rahatça empati kurabiliyorsunuz. Gerçek yaşamda bastırdıkları kadınlıklarını keşfetmelerine tanıklık ediyorsunuz.

Serdar Saatman yönetmen olarak da komediyle dramı çok hassas bir dengede tutmuş. Seks Shop’taki ürünleri kullanıp güldürü elde ederken bile hiç ucuzluğa, bayağılığa kaçmamış. Oyunda hiç düşmeyen bir tempo gerçekleştirmiş. Oyuncular arasında büyük bir oyun birlikteliği sağlamış. Elindeki başarılı oyuncu kadrosunun yeteneğini en üst düzeyde kullanmayı bilmiş.

Sevcan Yaman, Hülya Aydın ve Yağmur Anaz’dan oluşan çok enerjik bir kadro var sahnede. Rollerini çok keyifle yorumluyorlar ve bu keyif seyirciye de geçiyor. Üç oyuncuyu da ilk kez izledim sahnede. Üçü de neyi niçin oynadıklarını çok iyi bien oyuncular. İyi, rahat ve dengeli oyunculuklar sergilemelerinin ötesinde rollerini en doğru biçimde yorumluyorlar, asıl önemli olan da bu bence. Ama, Yağmur Anaz’a ayrı bir parantez açmak isterim. Komediyle dramı öylesine güzel oynuyor ki. “Hamiyet” başka türlü yorumlanamaz diye düşünüyorum. Tanrı vergisi bir sahne ışığı var. Başarı grafiğini sürekli yükselteceğine, adını çok iyi işlerde duyacağımızdan eminim. Doğal oyunculuğuyla bana yer yer rahmetli Nisa Serezli’yi çağrıştırdı.

Oyunun dekor tasarımı da rejiyle bütünleşmiş; kostümler karakterleri bire bir yansıtan çalışmalar. Hele “Hamiyet’in kostümü kusursuz. Müzikler, şarkı sözleri ve danslar da oyunu tamamlıyor, oyuna renk katıyor, oyunla bütünleşiyor.

Sekshop gülünç, eğlenceli, bir o kadar da hüzünlü ve cesur bir oyun. Metniyle, rejisiyle ve oyunculuklarıyla sezonun önemli, söyleyecek sözü olan yapıtlarından. Tiyatro Oyun Kutusu’yla çok yeni tanıştım ama, bundan sonra tüm oyunlarının takipçisi olacağım.

*Yaşar İlksavaş’ın Seçtiği oyunlar

1-Yastık Adam                                             Entropi Sahne
2-Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin               BAM
3-Joko’nun Doğum Günü                              Yolcu Tiyatro

 

www.dirensanat.com

 

PAYLAŞIM
Önceki İçerikKabare Dev Aynası’ndan ‘Sevgiler Alıyorum Eskici’
Sonraki İçerikRENGİN UZ: NİHAVEND MAKAMINDA MONOLOGLAR; ‘SEN İSTANBUL’DAN DAHA GÜZELSİN’ / Tiyatro Yazıları
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

1 YORUM

  1. Kesinlikle izlenmesi gereken bir oyun.Bizim de isimizi yaparken sikca karsilastigimiz turden traji-komik enstantaneler oyunda basariyla ele alinmis.Emegi gecen herkesin eline saglik.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.