Katıldığı tüm festivallerde övgüler alan ve birçok ödüle layık görülen ‘Mavi Bisiklet’ filminin başrol oyuncusu Selim Kaya, canlandırdığı Ali karakterindeki başarılı oyunculuk performansıyla 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivalinde iki ödül kazandı.

Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sında da ödül alan ‘Mavi Bisiklet’ 3 ile 10 Aralık tarihleri arasında yapılan ve 120 filmin katıldığı festivalde yarışmaya seçilen 12 film arasına girmişti. Selim Kaya, uluslararası jüri tarafından uzun metrajda ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu Ödülü’ne değer bulunurken ‘Mavi Bisiklet’ de “minimalist yönetmenlik tarzı ve güçlü senaryosu” nedeniyle ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’ne değer bulundu.  Selim Kaya, filmin çekildiği Akşehir-Konya’da gerçekleştirilen ön çalışmalar sırasında düzenlenen eğitimlere katılan 400 çocuk arasından seçilmişti.

Ödülleri Mavi Bisiklet’in yapımcısı ve ortak senaristi olarak festivale katılan Nursen Çetin Köreken teslim aldı. Köreken kazandıkları ödüllerle ilgili şunları söyledi:

“Bu yıl çağdaş dünyada demokrasiyi ve özgürlüğü geliştirmek konseptiyle düzenlenen 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nde ‘Mavi Bisiklet’ ile yer almaktan ve festivale katılan tek Türk filmi olarak ülkemizi temsil etmekten fazlasıyla mutluyken bu iki güzel ve anlamlı ödüle layık görülmek mutluluğumuzu ikiye katladı. Filmin ön yapım aşamasında Akşehir ve çevre köylerinde yaşayan 400 çocuğa ulaşarak onlarla iki yıl boyunca sinema üzerine kendi geliştirdiğimiz özel bir eğitim programıyla drama çalışmaları yaptık. Bu çocuklardan biri olarak Mavi Bisiklet filminde başrolde yer bulan Selim’in çocuk ve adalet kavramlarını Ali karakteriyle çok iyi yansıtacağından emindik ve bu zamana kadar katıldığımız tüm festivallerde hem Selim hem diğer oyuncularımız çok beğenilmişti. Böyle önemli bir festivalde Selim’in ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu’ ödülünü kazanmasının yanı sıra Mavi Bisiklet’in ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’nün de sahibi olmasından ve ülkemizi uluslararası arenada layıkıyla temsil etmekten gurur duyuyoruz.”

‘Mavi Bisiklet’in yönetmeni Ümit Köreken ise çekimlere üç gün kala başrol hariç tüm rollerin belli olduğunu, Ali karakterini canlandıracak çocuk için ise bir son izleme sonrası karar verdiğini belirterek; “Başrolü oynayabilecek birkaç alternatif vardı. Çalıştığımız  çocukların videosunu bir kez daha izledim ve nihai kararımı vererek Selim’i seçtim. Ben onun rolün altından kalkacağına emindim. Akşehir’in bir köyünden ona ulaşmıştık ve çalışmalar boyunca genel olarak sessiz kalmıştı. Fakat o sessizliğinin altında çok güçlü bir yapısı vardı. Aynı zamanda becerikli ve algılaması çok yüksekti. Selim’in bu ödülü fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum. Mavi Bisiklet’te rol alan Selim ve diğer tüm çocuk ve gençler filmde rol almak dışında bir filmin nasıl yapıldığını deneyimleme imkânı da buldular. Hayallerin imkân verildiğinde çalışılarak gerçekleşebileceğini gördüler. Tüm bu sürecin onların yaşamlarında bambaşka bir farkındalık oluşturacağını düşünüyorum.” dedi.

 

Mavi Bisiklet

Annesi ve kız kardeşi ile yaşayan 13 yaşındaki Ali çalıştığı lastikçide kazandığı parayı annesine verirken bahşişlerini mavi bir bisiklet alabilmek için biriktirmektedir. Ali, okul başkanı olan Elif’e ilgi duymaktadır. Okul Müdürü, Kahya Salim’in kasabaya yeni gelen torunu Hasan’ı okul başkanı yapınca Ali Elif’e haksızlık yapıldığını düşünerek arkadaşı Yusuf ile büyük bir kampanya başlatır ve mavi bisiklet almak için biriktirdiği tüm parayı bu yolda harcamaya karar verir.

Bir çocuğun, büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını naif bir anlatımla beyazperdeye taşıyan “Mavi Bisiklet” Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’in ilk uzun metrajlı sinema filmi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği Türk – Alman ortak yapımı ‘Mavi Bisiklet’ ilk olarak 66. Berlin Film Festivali  ve yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde gösterildi. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılarak ‘En İyi Proje Ödülü’nü kazandı. Eurimages’dan, Türkiye’den ilk kez ‘Film for Children’ başlığıyla destek alan yapım oldu. 2016’da Hollanda 4. Kırmızı Lale Film Festivali’nde ‘Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne değer bulundu. 53. Antalya Film Festivali’nde ulusal yarışmada ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Film’ ödüllerini aldı. Makedonya Giffoni Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali, Mumbai Çocuk Filmleri Festivali, Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma bölümlerinde yer aldı.

www.dirensanat.com

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.