21. Ankara Tiyatro Festivali Başladı- Onur Ödülü Tamer Levent’e Verildi

1

21. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali düzenlenen görkemli Festival Galası ile başladı. Festival kapılarını HÜ Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikal Topluluğu’nun “Broadway Şarkıları Konseri” ile DT Büyük Tiyatro’da açtı. “Festival Onur Ödülü” usta sanatçı Tamer Levent’e , “Festival Emek Ödülü” ise tiyatro sanatını teşvik eden Ömer Şahinbaş’a verildi.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından 18-28 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenecek festivalde 33 salon oyunu, 4 atölye çalışması ve 1 konferans olmak üzere 38 etkinlik yer alacak. Festival Büyük Tiyatro’da düzenlenen açılış töreni ile Ankaralı sanatseverlere ”merhaba” dedi.

10 gün sürecek festivalin açılışı Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikal Topluluğu’nun “Broadway Şarkıları Konseri” ile yapıldı.

Festival galasının düzenlendiği Büyük Tiyatro, sanatseverlerle dolup taştı. Çok sayıda sanatsever, konseri ayakta dinledi.

Sanat koyun olmadığımızı öğretir

Galanın sunuculuğunu üstlenen Belit Özükan’ın gericiliğe karşı yaptığı konuşma salondan dakikalarca alkış aldı. Özükan, “Sanat bize küçük kızların tecavüzcüsü ile evlendirilmemesi gerektiğini öğretir. Sanat bize göçük altında kalan işçilerin, iş makinalarından daha önemli olduğunu öğretir. Sanat bize güdülmeye ihtiyaç duyan koyunlar olmadığımızı öğretir” dedi.

Mücadelemiz tiyatro üzerinden devam ediyor

Festivalin açılış konuşmasını TAKSAV Genel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar yaptı. Ülkenin yine zor günlerden geçtiğini belirten Candansayar, şunları söyledi:

”TAKSAV Türkiye’de böylesi zor zamanlarda 90’larda çok büyük zorlukları aşıp ayakta kalmayı başarmış, yenilmediğini göstermek isteyen insanların bir araya gelmesi ile kurulmuş bir vakıftır. Bu toplumun ve dünyanın daha iyi bir yer olabileceğini, başka bir hayatın mümkün olabileceğini gösterme mücadelesinde Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Korkut Boratav, Oğuzhan Müftüoğlu, hepsi bir araya geldi ve bu vakfı kurdu.

Aklın, bilimin gerçeği aramadaki en önemli araç olduğunu göstermek ve dayanışmadan, ortaklaşmadan dünyayı değiştirmenin mümkün olmadığını göstermek, bunun için en önemli aracın sanat olduğunu göstermek amacımızdır. O yüzden bir aradayız. Ayaktayız, hiç yıkılmayacağız.

Bir çok oyun var. Anadolu’nun dört bir yanından gelmiş amatör oyunlar, yurt dışından katılımlar, profesyonel oyunlar var… Sadece seyretmek değil, oyuncu ile seyircinin hayatı birlikte yeniden üretebilmesi için bir mücadele alanı ortaya koymaya çalıştık.” diye konuştu.

21-uluslararasi-ankara-tiyatro-festivali-basladi-211415-1

Ödüller takdim edildi

Önceki yıllarda Kerim Afşar, Genco Erkal, Yıldız Kenter, Erol Demiröz, Savaş Yurttaş, Haluk Bilginer’in aralarında bulunduğu 20 tiyatro sanatçısına verilen “Festival Onur Ödülü” bu yıl usta sanatçı Tamer Levent’e;

Sevda Şener, Ayşegül Yüksel, Türel Ezici, Hüsamettin Eraslan, Şenol Tiryaki’ye verilen “Festival Emek Ödülü” ise 17 yıldır tiyatroya başka bir pencereden destek sunan, Direkler Arası Seyirci Ödülleri ile tiyatro sanatını teşvik eden Ömer Şahinbaş’a takdim edildi.

Şahinbaş’a ödülünü, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’dan aldı. Konuşmasında “Vurdu, vurdu, vuruldu” denilen Karadeniz fıkrasını anımsatan Şahinbaş, “ Benimki de verdi, verdi, ödülü aldı” dedi.

21-uluslararasi-ankara-tiyatro-festivali-basladi-211416-1

Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen ise Tamer Levent’e ödülünü takdim etti.

Tamer Levent, “Bu ödülü almak benim için çok büyük bir gurur ve göz yaşartacak kadar mutluluk verici. Tiyatro kültürüm Ankara’da gelişti. Burada pek çok mücadele verdik, dünyaya açıldık. Gelecekten çok umutluyduk. Zaman zaman geriye adım atmalar olduğunu görüyorum. TOBAV’ın kuruluşunda ve yönetiminde bulunduğum yıllarda ‘Sanata Evet’ kampanyasını başlattık. Festivalin açılışında sevgili Belit Özükan sanat üzerinden yaşamda olmaması gereken şeyleri sıraladı. Hepsi tek tek net şeylerdi. Sanat kültürü geliştiğinde bunların olmayacağını anladık” diye konuştu.

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.