Çağdaş Bale Topluluğu’ndan ‘Doğu’dan masallar’

0

Çağdaş Bale Topluluğu’ndan ‘Doğu’dan masallar’

Türkiye’nin ilk ve tek özel bale kuruluşu olan Çağdaş Bale Topluluğu, Doğu Masallarını bale sahnesine taşıyor. Topluluk, 8 Kasım 2016 Salı akşamı saat 19:00’da, İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi’nde bulunan Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde ‘Doğudan Masallar’ adlı iki perdelik bale gösterisini sahneleyecek. Koreografisini, topluluğun kurucusu ve genel sanat yönetmenivc Cem Ertekin’in yaptığı gösteride ‘Ferhat ile Şirin’, ‘Sırça Köşk’, ‘Bahçesaray Çeşmesi’, ‘Şehrazat’ ve ‘Şahmaran’ adlı beş ayrı masal seyirci ile buluşacak.

Çağdaş Bale Topluluğu

Bu yıl 45. yılını kutlayan Türkiye’nin ilk özel b. topluluğu olan Çağdaş Bale Topluluğu ,1972 yılında Cem Ertekin ve Nildan (Tuğbay) Atsız tarafından kuruldu ve ilk olarak Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ‘Başlangıç’ adlı eseri sahneledi. 1979 yılında ‘İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Amatör Kol Faaliyetleri’ arasinda yer alan Çağdaş B.Topluluğu, 1980’de İstanbul Belediye Konservatuarı’na 1986’da İstanbul Üniversitesine bağlandı. 1990 yılından bu yana da etkinliklerini hiçbir kuruma bağlı kalmaksızın İstanbul Kalamış’ta kendisine ait özel bir stüdyoda çalışmalarını sürdürüyor.

opera

Türkiye’de ilk kez 1985 yılında ‘29 Nisan Dünya Dans Günü’nü kutlayarak bunu bir gelenek haline getiren Çağdaş B. Topluluğu, 13 yıldan bu yana Haziran ayı içinde ‘Türk Koreografları Çağdaş B. Gösterisi-Koreograflar Günü’ başlıklı tüm koreograflara açık ortak çalışmayı gelenekselleştirdi.

Topluluk dansçıları koreografisi Cem Ertekin, müziği Andrew L. Webber’e ait olan eserle 1991 Kazakistan Uluslararası B. Yarışmasında ‘Pas De Deux’ dalında Birincilik Ödülü’ne değer bulundu.

Topluluk bilinen gösteri mekânlarının yanı sıra İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve İslam Eserleri Müzesi gibi ilginç antik mekanlarda sanatseverlere gösterilerini sergiliyor. Hiçbir kurumdan destek almadan ayakta kalmayı başarabilmiş Topluluk, çoğunluğunu Cem Ertekin koreografisi olmak üzere; klasik, yarı klasik, modern eserler ve özgün koreografiler olmak üzere yüzün üzerinde yapıt sahneledi. Toplulukta bugüne kadar sahneye çıkan ikiyüzün üstündeki dansçının önemli bir kısmı, daha sonra ülkemizdeki DOB kurumlarının yanı sıra yurt dışındaki çesitli bale topluluklarında yer aldı.

 

Tel: 0212 498 43 45 GSM: 0538 574 76 48

e-mail: b.peksen@iku.edu.tr

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.