Bu Festival Çocuklar için: ATTA

0

Bu festival çocuklar için: ATTA

Çocukların sanat ve kültür haklarından yola çıkarak ‘Şehrin uluslararası çocuk ve gençlik festivali’ olarak tasarlanan Atta Festival 18 ile 21 Kasım günleri arasında çeşitli ülkelerden toplulukları İstanbul’un çocuk ve gençleriyle buluşturacak. Meksika, İspanya, Fransa ve İsveç’ten gelen sanatçılar, çocuklara yönelik atölye ve performansları; Bakırköy Belediye Tiyatroları, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Trump Kültür – Gösteri Merkezi’nde sergileyecekler.

Festivalin ana fikri Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden yola çıkıyor: “Çocuklar dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkına sahiptirler.”

İstanbul gibi çok büyük bir metropolde yaşayan çocuklar ebeveynleri ile birlikte dünyanın farklı yerlerinden gelen sanat kalitesi yüksek performansları izleyecek, atölyeler ve yaratıcı çalışmalara katılabilecekler. Festival, gelecek yıl 0-3 yaş çocuklara özel bir programla seyirci karşısına çıkacak. Atta Festival’in bir diğer önem verdiği konu da engelli seyircilerin de katılabileceği ‘rahat performanslar’ ile bu konuda öncü olmak olaca

Festival, klasik sanat ve performans biçimlerinin yanı sıra, teknolojik ve interaktif içerikleri de barındırıyor. Festival; gerek çocuk izleyiciye, gerek velilere, gerekse profesyonel sanatçı ve drama eğitmenlerine renkli ve dopdolu bir içerik sunmayı hedefliyor.

Oyunlar

Atta Festival’e Meksika’dan katılacak olan, on yıldır Meksika’yı baştan başa gezerek turneler yapan Tricoclo Rojo topluluğu, özellikle fakir mahallelerde çocuklara yönelik performanslar sahneliyor. Edinburgh Festivali’nde de çocuk şiirselliğindeki dans-palyaço performanslarıyla büyük ilgi gören topluluk ‘Vagabond’ adlı sözsüz oyununu Türkiye’den sonra Hindistan’da sergileyecek.

Fransa’dan gelecek olan ‘Miravella’nın kurucusu ve koreografı Catherine Dreyfus deniz canlılarını konu aldığı performansını 3 yaş ve 6 yaş üzeri çocuklar için ayrı ayrı kurgulamış. Çocukların deniz canlılarının kalp atışlarıyla bütünleşmelerini amaçlayan bir performans olan ‘Miravella’ müzik ve dansla örülü şiirsel gerçeküstü bir hikâye anlatıyor.

İspanya’dan katılan Xirriquiteula ekibinin oyunu ise ‘Papirüs’. Çocukların rahatça takip edebileceği bu sözsüz performans kalpten iletişime izin verdiğimizde gerçekleşen olağanüstü büyü hakkında. Oyunda, iki yabancının kelimeler olmadan jestler, şekiller ve boya ile konuşarak  kurdukları iletişimin  merak uyandıran serüvenine eşlik eden izleyiciye, cömertlik hakkında ümit dolu bir hikâye anlatılıyor.

Türkiye’den ise ‘Seksen Günde Dünya Turu’ ile Akbank Sanat, ‘Köşe Bucak İstanbul’ ile Bakırköy Belediye Tiyatroları, ‘Kırmızı Balon’ ile de Eskişehir Şehir Tiyatroları Festivale katılıyor.

Atölyeler

Her yıl ‘Çocuk Hakları Günü’ etrafında gerçekleşecek Atta Festival’in ilk yılına özel olarak yayınevlerinin kitap evlerinde ve farklı illerdeki okullarda yaratıcı drama üzerine çalışmalar yapan Çiğdem Odabaşı ile ‘Yaratıcı Okuma Atölyesi’ düzenleniyor. Özlem Saraç ile gerçekleştirilecek olan, sağlıklı beslenmeye yönelik  ‘Beslenme Dedektifleri Atölyesi’nde çocuklar ve ebeveynleri sağlıklı beslenme konusunda uzmanından bilgi alacaklar.

İsveç’te 40 yıldır çalışmalar yapan ünlü çocuk tiyatrosu Unga Klara ise çocuklarla drama yapan profesyonel ve oyunculara yönelik bir atölye ile Atta Festival’in atölyelerini tamamlayacak.

Ayrıntılı bilgi ve program: www.attafestival.com

Sabit Doğan

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.