“Hangimiz ‘Yangın Yerinde Orkide’ olmadık ki!”

0
yangın

Warning: Illegal string offset 'limit' in /home/admin/web/dirensanat.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_big_grid_6.php on line 20

İstanbul Şehir Tiyatroları 5 Ekim’de perdelerini açıyor. Üsküdar Müsaipzade Tiyatrosu’nun ilk oyunu  Memet Baydur’un ‘Yangın Yerinde Orkideler’ oyunu… 

Memet Baydur oyunu için “Orkideler’i hep bir ’ballad olarak düşledim. Sahnede ‘temsil edilemeyecekse’, ıslıkla mandolin ve ağız mızıkasıyla çalınabilir bir ezgi. Araya bir keman ya da trombon da girebilirdi tabii.Ama mutlaka ballad olmalıydı. Hakkı yenmişlerin, hayatın-toplumun kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin, esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve duman içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen ya da biraz da bunlardan ötürü insan kalabilmeyi becerebilmişlerin şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler.”

Yönetmen Hülya Karakaş, 15 Ekim’e kadar sahnelenecek oyunu sahnelerken öteki’leştirmeyi vurgulamak istediğini belirterek: “Hangimiz ‘Yangın Yerinde Orkide’ olmadık ki! Kendinizi tam yolun kıyısında bulduğunuz olmadı mı hiç, bakmaktan ürktüğünüz uçurumdan kendinizi gelişigüzel aşağı bırakmak istemediniz mi? Tuhaf yollara sapmadınız mı hiç, o yolların sonunda tuhaf insanlarla karşılaşmadınız mı? Ve insan, her yaşadığı tuhaf karanlıktan; sıyrıklarla, ağzının kenarında kalan kekremsi tatla, beyninin içindeki uğultuyla çıkar aydınlığa. Karanlıktan aydınlığa çıkarken bir süre gözleri kamaşır insanın, hayatı göremez ama kısa sürede toparlanır. Zamanla sıyrıkların rengi düzelir, ağzının tadı yerine gelir, uğultu cıvıltıya döner ama yaşadığı tuhaflığı hep hatırlar. Kendini hayatın boşluğuna bırakanlar hep bir ele ihtiyaç duyar, kendine dokunan eli itmez, zarifçe kavrar ve hayatın karşısına dikilir.

yangın
Fotoğraf: Nesrin Kadıoğlu

Tuhaf insanların dayanışması da tuhaftır! Onlar yaşamak için direnirken, biz eni konu her durumda ölümü düşünürüz. Biz parmağımızın ucunda kıymık ararken tuhaf insanlar her durumda birbirlerinin eline yürekleriyle dokunurlar. El mühimdir, sıcaklık hissettirir, direnci tarifler.

“Yangın Yerinde Orkideler” oyunu işte bu tuhaf insanları, “öteki”leri anlatır.

 

5- 15 Ekim tarihlerinde Şehir Tiyatroları- Üsküdar Müsahipzade Sahnesinde sahnelenecek.

OYUNCULAR…

Emin And, Eraslan Sağlam, Can Ertuğrul, Zümrüt Erkin, Barış Bakova, Gözde İpek Köse

 

Yazar                   : Memet Baydur

Yöneten             : Hülya Karakaş

Dramaturg         : Ergün Özdemir

Dekor Tasarım   : Cihan Aşar

Kostüm Tasarım : Almila Altunsoy

Müzik                   : Cihan Kurtaran

Işık Tasarım       : Mahmut Özdemir

Efekt Tasarım     : Nesin Coşkuner

Koreograf           : Özge Midilli

Şarkı Sözleri       : Hülya Karakaş

Fotoğraf: Nesrin Kadıoğlu

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.