Gusto Tiyatro’dan Günümüze Uzanan Bir Kızılderili Efsanesi

0
gusto

Warning: Illegal string offset 'limit' in /home/admin/web/dirensanat.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_big_grid_6.php on line 20

Gusto Tiyatro’dan Günümüze Uzanan Bir Kızılderili Efsanesi

Gusto Tiyatro, Gökhan Eraslan’ın bir Kızılderili efsanesinden yola çıkarak yazdığı ‘Beyaz Adam Ağacı Keser’ oyunu ile perdelerini açacak. Gökhan Eraslan’ın yönettiği, dramaturjisini Meryem Şahin ile Halil Ünsal’ın üstlendiği oyunun sahne ve kostüm tasarımı Eylül Gürcan’a ait. Oyunda Talha Kaya, Ezgi Eraslan, Onur Bilge, İffet Kandirli, Cansu Fırıncı, Vural Buldu rol alıyor.

Gusto Tiyatro’nun provalarına başladığı ‘Beyaz Adam Ağacı Keser’ oyununun kadrosuna oyun hakkında düşüncelerini sorduk

Oyunun yazan ve yönetmenliğini üstlenen, değişik tiyatrolarca sahnelenen ‘Market’, ‘Vakti Geldi’, Paşa Paşa Tiyatro yahut Ahmet Vefik Paşa gibi oyunların yazarı Gökhan Eraslan… oyununun ana teması için: “Beyaz Adam yaşayan bir karakter. Onunla birlikte metroya biniyoruz. Onunla beraber alış veriş yapıyoruz. Beyaz adam bizim içimizde. Beyaz Adamsız yaşayamayız. Maalesef insanlık tarihi boyunca bu böyle sürüp devam edecek.” derken, seyirci için bazı ipuçları veriyor: Manifestolardan sıkıldık. İnsanlara günaydın demekten sıkıldık. Değişimden, hatta değişimden korkan herkesten sıkıldık. Gerçek ölüler kim? Mezardakiler mi yoksa biz mi? Tuhaf bir bekleyiş hali gibi yaşantımız. Sıradan, sıradan olduğu kadar, bir cep telefonuna sığabilecek kadar da sıra dışı. Düşünün; bir cep telefonu hayatınızı değiştirebilir mi? Evet, değiştirebilir. Bir cep telefonu dünyayı değiştirebilir mi? Evet, değiştirebilir. Bir cep telefonu insanlığın kaderini değiştirebilir mi? Evet, değiştirebilir. Bunların hepsi mümkün… Şimdi durun ve lütfen bir bardak su için… ‘Beyaz Adam Ağacı Keser’ kayıp bir cep telefonun izini sürerken yaşantımızın kara komedisini de gözler önüne seriyor…”

Yönetmen yardımcısı Eyüp Can; Oyunu okuyup bitirdiğimde aklımda Albert Camus’nün şu sözü zihnimde dönmeye başladı: “Kendimi mi öldürsem, bir fincan kahve mi içsem.. Ben yin kahve içmeyi seçtim.”

Oyunun dramaturglarından Meryem Şahin “Yaşadığımız dünyada mucizeler beklediğimiz, özgürlük, eşitlik, demokrasi gibi kavramları beklediğimiz bir tanrı… Aynı zamanda günahlerımızın, yaptığımız kötülüklerin tek sebebi olan bir şeytan… Diğer dramaturg Halil Ünsal ise:”Beyaz Adam denildiğinde bana sürekli bir şeyler yapmamı, satın almamı öğütleyen, eğer bu öğütlerini dinlemezsem kaybedeceğimi söyleyen biri geliyor aklıma…

 

‘Beyaz Adam Ağacı Keser’in oyuncuları da provalar öncesi oyun hakkında düşüncelerini anlattılar: Cansu Fırıncı: “Dünyayı bu hale getiren, bütün zenginlikleri çok küçük bir azınlığın elinde toplanırken, milyonlarca insanın açlığa mahkum edildiği sistemin ete kemiğe bürünmüş halidir Beyaz Adam ve rengi beyaz değildir…İffet Kandirli: “Beyaz Adam Ağacı Keser’in hepimize çok şey katacağını düşünüyorum. Okurken çok zor bir metin olduğunu düşündüm. Hayatın içinden görebildiğimiz zaman zaman insanların yaşamına tanıklık ettiğimiz, o kadar gerçek bir hikâye ki…Bu kadar gerçek daha nasıl sunulabilir…“

gusto

Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Tiyatrosu’ndan hatırladığımız oyunculardan Vural Buldu da Beyaz Adam’ı “mutlaka kazanan ama sevilmiş, sevilmemiş onun için hiç önemi olmayan bir adam.” olarak tanımlıyor… Talha Kaya ise Beyaz Adam’ın “İçimizde yaşattığımız küçük cüceler olduğunu” düşünüyor… Onur Bilge de “Çoğu oyunda farklı sorulara aradığımız cevapları bulabildiğimiz bir oyun, aynı zamanda bu soruların bir cevabının olmadığını da…”

Müziklerini yapan Orhan Enes Kuzu: “ Çok şey değişti. Teknolojinin nasıl tüm dünyayı tabiatı insanları nasıl mahvettiğini de görüyoruz. Herhalde insanoğlu varoldukça bu mahvetme de sürecek.”

 

 

Beyaz Adam Ağacı Keser ekinini daha önceki çalışmalarını merak edenler:

www.dirensanat.com

Sabit Doğan

Oyunun tanıtım videoları

https://www.youtube.com/watch?v=RRmq8RCp64c

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.