Sermiyan Midyat’tan Ay Lav Yu Tuu Geliyor

0

“Yönetmenliğini ve senaristliğini Sermiyan Midyat’ın yaptığı ‘Ay Lav Yu’ 2010 yılında sinema salonlarında seyircinin beğenisini kazandıktan sonra TV’de gösterimlerinde de yoğun ilgi görmesi üzerine devam filmi çekimine karar verildi.Yapımcılığını TAFF Pictures’in yapacağı film  i”Ay Lav Yu Tuu” olarak geri dönüyor.

Filmin Oyuncu kadrosu oldukça zengin. Filmde Sermiyan Midyat başta olmak üzere Nikki Leigh,Ayça Damgacı, Josh Folan,Ayşenil şamlıoğlu, Kevork Malikyan, Tuna Orhan, Veysi Aslan,Gizem Karaca, Bora Akkaş rol alıyor.

Filmin çekimlerinden önce, ekip prova için bir araya gelerek kameralara poz verdi.

Filmin yönetmeni Sermiyan Midyat; Sinema salonlarına kahkaha taşıyacağını ve “Ay Lav Yu Tuu’nun 2017 Mart’ında seyirciyle buluşturmayı planladıklarını söyledi.

 

 AY LAV YU- FİLMİNİN ÖYKÜSÜ

 

Hikaye Tinne köyünde geçmektedir. Tinne, Kürtçe yok demek. Tinne, yıllardır Devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek unutulmuş, farkına varılmamış, yok diye bilinmiş bir köydür. Türkiye’nin güneydoğusunda, Mezopotamya’nın ortasında kaderini yaşamaktadır. Nüfusunun (topu topu 80-90 kişi) büyük çoğunluğu Kürt ve bir kısmı da Süryanilerden oluşmaktadır. Tinne’de sağlık ocağı, yol, okul, hastane, muhtarlık, özetle hiçbir şey yoktur. Bu yüzden haritada bile gözükmemektedir. Kimsenin nüfusta kaydı bile yoktur. Yani resmi olarak ne Tinne vardır. Ne de orada yaşayan bir insan. Oysaki 100 yılı aşkındır Yusuf Ağa ve ailesi o topraklarda yaşamakta ve devlete açılmak istemektedir. Ancak yıllardır (belki 40 yıldır) yazdığı hiçbir mektuba bir cevap bile alamamıştır. Sırf var olabilmek, tanınmak için, millet, vatan olabilmek ya da bir vatana, kimliğe sahip olabilmek için en büyük oğlu İbrahim’i daha kundakta bir bebekken, fakülte avlusuna bırakmıştır. Herkes dalga geçmiştir Yusuf Ağa’yla, oğlunu cami avlusuna değil de, fakülte avlusuna bıraktığı için. Oysa Yusuf Ağa, İbrahim’i uyuyup da büyüsün diye değil, okuyup da buyusun diye dünyaya getirtmiştir. Yusuf’un imdadına yetişir Papaz Hanna. Ve o gün oradan geçmekteyken alır İbrahim’i ve nüfusuna geçirir. Kimliği olsun, var olsun ve büyüyünce de tüm Tinne’yi var etsin diye.

 

İşte o İbrahim şimdi 30 yaşına gelmiş, askerliğini yapmış, üniversiteyi bitirmiş, köye dönmektedir. Büyük sevinçle, umutla, neşeyle, zılgıtlarla karşılanır İbrahim. Tinne’nin tek umudu, büyük gururu gelmiştir. Artık Tinne var olacaktır. İbrahim ise sırılsıklam aşık olmuştur. Yusuf ve ailesi sok olurlar. Çünkü aşık olduğu kız Jessica diye bir kızdır. Kızın adını duyduklarında herkesin ağzı açık kalır. Jessica. Nerelidir bu Jessica? Kimlerdendir? İbrahim söyler: Colarado!

 

İşte bu andan itibaren her iki taraf içinde her an bir şaşkınlıktır. Bambaşka kültürler, bambaşka gelenekler, bambaşka dünya görüşleri ve bambaşka medeniyetler.

İki karılı babası Yusuf Ağa’yı, 6 kardeşini ve dedesi Ubeyd’i, Amerikalı Brown ailesine adapte etmeye çalışan Kürt genci İbrahim. Ve çokça batılı bir anne-babaya ve bir erkek kardeşe sahip olan Jessica’nın engel tanımayan aşkı.

 

Bir yanda Türk Devleti’nin bile tanımadığı, bilmediği, haritada dahi olmayan Tinne. Diğer yanda dünya haritasının yarısına sahip Amerika. Yaşanan her dakika ve her saniye bir komedidir artık. Tinne’liler için durum, köylerine 4 uzaylı gelmiş, hiç bilmedikleri, görmedikleri tuhaf kıyafetler giymekte, acayip bir dil konuşmakta, ilginç aletler (cep telefonu, kamera, laptop, vs…) kullanmaktadır. Amerikalılar için ise durum, geçmişe yolculuk yapmış, hiçbir şeyin olmadığı, tuvaletlerin bile sadece yerdeki bir delikten ibaret olduğu, suyun kuyudan geldiği, her yerin çocuklar ve hayvanlarla kaynadığı bir kabilenin ortasına düşmüş gibilerdir.

 

Ve ne trajikomiktir ki, bir turlu evlenemez İbrahim ile Jessica. Sanki bütün evren onların evlenmemesi için bir araya gelmiştir. Dinler engel olur, beşik kertmesi ortaya çıkıverir, adam kaçırılır, jandarmalar çıkagelir ve hatta 11 Eylül saldırısı bile adeta onların evleneceği tarihi seçmiştir. İkiz kuleler yıkılmış, Amerika’ya tüm giriş çıkışlar durdurulmuştur.

 

Ancak 11 Eylül 2001’den sonra Ortadoğu’nun ve Amerika’nın birbirinden delicesine kopuşunun ardından, tüm korku paranoyaları zirve yapmışken, iki halk da artik hiç birbirine güvenmezken, başlarında siyasi ya da politik hiçbir şey bulunmaksızın, aşkla bir araya gelen İbrahim ve Jessica, aşklarına vatan bulabilecekler midir Tinne’de?

 

Mutlu son onları bekler mi beklemez mi bilinmez ama bir Kürt genciyle bir Amerikalı gencin aşkıyla, Tinne sonunda manidarca var olabilir mi hiç bilinmez…

SERMİYAN MİDYAT

sermiyan-ay-lav-yu

2 Aralık 1974’de Ankara’da doğdu.
Babası: Adnan Midyat, Annesi: Nimet Midyat. Büyük Kardeşleri: Serhat ve Evin.
1984: Kız kardeşi Türkan Rojda doğdu.
1994: İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümüne girdi. Burada, Mühendislik Fakültesi Tiyatro Kulübü bünyesinde Çehov’un Ayı adlı oyunu oynadı ve Bir Evlenme Teklifi adlı oyunu yönetti.
1996: Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Bölümü’ne 2 yıl devam etti.
1998: Ortaoyuncular’a oyuncu yetiştiren Nöbetçi Tiyatro sınavlarını kazandı ve ustası Ferhan Şensoy’la tanıştı.
1999-2003: İlk profesyonel oyunu olan “Dolu Düşün Boş Konuş” oyunuyla sahneye adım attı. Ustası Haluk Bilginer’le tanıştı.
2007: Oyunbozan Tiyatroyu kurdu. “9 Ay Son Gün” oyunun yazıp yönetti, aynı zamanda oyunda rol aldı. “9 Ay Son Gün” yılın en ses getiren oyunları arasında gösterildi.

 

Sahne:
Ortaoyuncular’la Ferhan Şensoy’un yönettiği Kabaremajör (2003)
Oyun Atölyesi’nde Kemal Aydoğan’ın yönettiği Atinalı Timon (2006-2007) oyunlarında oynadı.
Ekim 2007: Tiyatrosu OYUNBOZAN’ı kuruyor.
Ekran:
Emret Komutanım (2005-2006),
Kırık Kanatlar (2006-2007) dizilerinin başrollerinde oynadı.
Gece Yürüyüşü, Biz Boşanıyoruz, Şarkılar Seni Söyler, Kuzenlerim, Bizim Otel gibi dizilerde rol aldı.
Uykudan Önce Show (1999) adlı tv showunu hazırlayıp sundu.
Sinema:
Banyo (2005) filminin başrollerinde oynadı. Polis (2006), Pardon (2005), Hiçbiryerde (2004), Büyük Firar (kısa metraj) filmlerinde oynadı.
Yazan:

Emret Komutanım, Dişi Kuş, Berivan, Sınırlı Aşk, Aşkına Eşkıya adlı tv dizilerinde ve 9 Ay Son Gün adlı oyununu yazdı.
Radyo:
1994’de başladığı radyoculuğu Show Radyo, Radyo Tatlıses, Best Fm ve Radyo Mega’da 7 yıl sürdürdü.

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.