Cadı Avı Selen Korad Birkiye’yi De Vurdu

0

Şehir Tiyatroları sanatçılarının görevlerine son verilmesi ile başlayan cadı avları Özel Üniversitelerde ders veren sanatçı akademisyenlere de ulaştı.

İstanbul Aydın üniversitesinde Dramurg dersi veren ve Devlet Tiyatroları’nda uzun yıllar dramaturgluk ve müdürlük yapan Selen Korad Birkiye facebook hesabında bir açıklama yaparak Aydın Üniversitesindeki İşine son verildiğini duyurdu.

Daha önceden de Selen Korad Birkiye akit gazetesi tarafından ‘Gezici’ olmakla hedef haline getirilmiş. ‘ Devleti Eleştiriyor devletten maaş alıyor‘ diye haber yapmıştı.

Selen Korad Birkiye’nin yaptığı açıklamada;Emniyetin bu haberi baz alarak Aydın Üniversitesine Sakıncalılar listesi gönderdiği ve o listeye göre işine son verildiğini belirtti.

Selen Korad Birkiye ” Fetöcü olmadığım bilindiğine göre bilin bakalım ben neden sakıncalıyım” diyerek aslında sakıncalı görülmesinin sebebi gezi eylemlerine destek vermesi ve AKP’ye muhalif bir sanatçı olmasından kaynaklanıyor.

SELEN KORAD BİRKİYE’NİN AÇIKLAMASI:

“Eveeet, cadı avında sıra bendenize geldi. Yeni Akit hedef gösterir, emniyetten sakıncalılar listesi gönderilir ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nden dün itibariyle ilişiğim kesilir…Bu arada böyle bir yazı gelen herhangi bir kurumun buna direnemeyeceği açık OHAL ortamında, bunun bilincindeyim. Hele bir de vakıf üniversitesiyse…Benimle çalışan diğer kurum, kuruluş ve şahıslar, eğer sizlerin de benimle çalışma konusunda çekinceniz varsa, güzel güzel şahsıma bildirin! İkinci, üçüncü ağızlardan duymayayım.
Ha bu arada FETÖcü olmadığım açık olduğuna göre, bilin bakalım ben neden devletimiz için sakıncalıyım?!
Not: Danışmanı olduğum ve jüri aşamasında olan yüksek lisanns öğrencilerim, lütfen durumunuzu netleştirmek için bölümle temasa geçin.”

selen-3

Bu açıklamasından sonra öğrencilerinden ve sanatçı dostlarından bir çok destek mesajı geldi.

Selen Korad Birkiye bu destek mesajlarına teşekkür mesajı yayınlarken “bu olanlardan Aydın Üniversitesi’nin yapabileceği bişey olamayacağını çünkü böylesine bir ‘Cadı Avı’na hiçbir özel kurum ve kuruluşun direnmesi mümkün değildir” dedi.

selen-1

selen-aydın
Ülkemizin en önemli dramaturglarından olan Doç. Dr. Selen Korad Birkiye öğrencileri tarafından sevilen ve saygı gören bir sanatçı.
selen-aile
Selen Korad Birkiye eşi Yönetmen- Oyuncu Mehmet Birkiye ve oğulları ile birlikte  mutlu bir aileye sahip.
selen korad-birkiyeÖğrencilerinden sosyal medyada üzerinde çok sayıda destek mesajı aldı. Birçok öğrencisi Selen Korad Birkiye’nin öğrencisi olmak için Aydın üniversitesini tercih ettiklerini söyledi. Binlerce öğrenciye ders veren Selen Korad Birkiye Hakkında atılan  iddiaların çok saçma ve komik olduğunu, herdaim yanında olacaklarını sosyal medyada üzerinden söylediler. Sanatçı arkadaşları asıl müdahalelerin sanatı yıpratmak olduğunu bu yaşananlardan duydukları üzüntülerini belirttiler.

SELEN KORAD BİRKİYE KİMDİR

sele- korad
Doç. Dr. Selen Korad Birkiye

 Doç. Dr. Selen Korad Birkiye, Orta Doğu Teknik  Üniversitesi Sosyoloji      bölümünden 1988 yılında mezun olmuş, yüksek lisansını aynı üniversite ve bölümde, pedagoji formasyonunu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, doktorasını 2004 yılında “Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi”  bölümünde tamamlamıştır. 2013 yılında doçent derecesini almıştır.

İş hayatına 1990 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda  Halkla İlişkiler Koordinatörü olarak başlamıştır. 2008-2014 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda Müdür Yardımcısı olarak görev almıştır. Halen İDT’de dramaturg olarak çalışmaktadır. DT tiyatrosu başta olmak üzere pek çok oyunda dramaturgluk yapmıştır.
Bunlardan bazıları şunlardır: Prodüksiyon dramaturgu olarak çalıştığı oyunlar şunlardır: Peter Shaffer, “Karanlıkta Komedi”; Nazım Hikmet, “Ferhad ile Şirin”; Shakespeare, “Kral Lear”; Toby Wilsher, “Sersemler Evi”; John Patric & Vern Sneider, “Çayhane”; Friedrich Dürrenmatt, “Uyarca”; Dario Fo, “Ödenmeyecek, Ödemiyoruz” (Trabzon DT), Tango Aksiyon-Üç Bale (İDOB), Oldrich Danek, “Savaş 2. Perdede Çıkacak”, Toby Wilsher , “Kral Dairesi: 3 Nikah, 3 Cenaze”, Selma Lagerlöf/Göran Turnström “Değiştirilmiş Çocuk”, Aziz Nesin/Yücel Erten “Ne Dersin Azizim?”, Irwin Shaw “Ölüleri Gömün”, Tankred Dorst “Ben Feurbach”, Marius von Mayenburg “Çirkin”, Pedro Blosch “Euridice’nin Elleri”, Thorvald Steen-Tarık Ali “Çöl Fırtınaları”, Ken Kesey_”Kafesten Bir Kuş Uçtu/Guguk Kuşu” (Sadri Alışık K.M.), Haldun Taner “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, Mehmet Murat İldan “Üstat Moliere Evleniyor” (Antalya DT), Neil Simon “İkinci Bölüm”, Peter SchafferKüheylan” (Müstesna Yapım)
2005 yılından başlayarak Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü , İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev almıştır.
1997 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışı çok sayıda sempozyum ve atölyede yaratıcı drama eğitmeni/lideri olarak görev almıştır.
Doç. Dr. Birkiye pek çok kurumda eğitmenlik, Çağdaş Drama Derneği’nin yayınladığı uluslar arası hakemli dergide danışma kurulu üyeliği, İstanbul Çağdaş Drama Derneği Drama Lideri Yetiştirme Programında  Liderlik ve Mezuniyet Projelerinde danışmanlık, çeşitli okullarda ve kurslarda yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktadır.
Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi vardır. Ayrıca kültürlerarası tiyatro ve sanat işletmeciliği üzerine iki kitabı yayınlanmıştır. Oyun çevirileri ve uyarlamaları vardır. 38. İsmet Küntay ödüllerinde en iyi dramaturg ödülüne layık görülmüştür.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.