‘KOZALAR’ AVİGNON TİYATRO FESTİVALİ’NDE

0

Kozalar oyunu ile Demet Evgar tarafından kurulan Pangar Tiyatro’ Fransa- Avignon Tiyatro festivali’nde. Pangar Tiyatro; Adalet Ağaoğlu’nun yazdığı, Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönettiği ‘Kozalar’ adlı oyunla dünyanın en büyük sahne sanatları festivali olarak kabul edilen Avignon Off programına kabul edildi. Oyun, 7 Temmuz’da Avignon’da prömiyer yapacak. 30 Temmuz’a kadar da haftada 6 gün, Fransızca üst yazılı olarak, Avignon L’Entrepôt Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

OYUNUN EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN YÖNLERİ

Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu’nun rol aldıkları, koreografisi Candaş Baş’ın, müziği Tuluğ Tırpan’ın, dekor ve kostüm tasarımı Tomris Kuzu’nun, ışık tasarımı Cem Yılmazer’in, ses tasarımıysa Okan Yalabık imzalı. yazarından oyuncusuna ve teknik ekibiyle birlikte yerli bir oyun olması bakımından önem kazanıyor. Birçok festivale katılacak olan oyun ülkemizde Ekim Ayından itibaren seyirci ile buluşacak.

Dış dünyada kopan kıyametten kendilerini soyutlamaya çalışan 3 kadının hikâyesi üzerinden, kendimize ördüğümüz kozaları, kendimizi nasıl tutsaklaştırdığımızı anlatan bir oyun ‘Kozalar’.  Oyunun yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu oyunu şöyle özetledi “Yaşamdan kaçılarak sürdürülen şeyin yaşamak olduğuna emin miyiz?!” sorusu üzerine herkes düşünmeli…

 

1261786_3d49470b4b89c13ef8ca248e94ba354f
KOZALAR-YAZAN: Adalet Ağaoğlu OYUNCULAR: Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu YÖNNETMEN: Ayşenil Şamlıoğlu

Yönetmen Ayşenil Şamlıoğlu “Kozalar” için yarattığı dünyayı şu şekilde dile getiriyor; “Dış dünyada kopan kıyametten kendini soyutlamaya çalışan üç oyun kahramanı kadın, hayattan kaçarken aslında kendilerini tutsaklaştırmaktadırlar. Oyun, gerçek diyaloglarla başlayıp süratle gerçek dışı grotesk bir yapıya doğru yönelir, kendilerini soyutlayabilmek için çevrelerine ördükleri kozaların oyun kahramanlarını dışında durmayı seçtikleri dünyadan koruyamayacağı gerçeği ile sona erer.

Demet Evgar: “Bu topraklarda çok değerli hikâyeler var. Onları saklandıkları yerden çıkarıp sesimizi kültür ve sanatla dünyaya duyurmak biz ‘hikâye anlatıcılarının’ görevi” diyor Demet Evgar.

ÜÇ KIZ KARDEŞ’ ve ŞÜMURZ FRANSA’DA 

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Selin İşcan’ın üstlendiği Hayal Perdesi’nin, Aleksandar Popovski’nin rejisiyle sahneye koyduğu ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’ adlı oyun,Oyun, bu yılsa özel davetle, Fransa Kültür Enstitüsü programı kapsamında, festivalin 69’uncusunda yer alacak. 5-21 Ağustos tarihlerinde seyirciyle buluşacak.Milano’da Il Teatro Nudo Teresa Pomodoro Uluslararası Ödül’üne aday olan Boris Vian imzalı oyun, 20-30 Temmuz’daysa Fransa’nın en önemli tiyatro festivali olan Avignon Off Festivali’nde sahnelenecek. Reha Özcan, Selin İşcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin Tekman, Tuba Karabey ve Nihat Alptekin bu kez Avignon’da.

uckzkrds
Festivalde Kozalar’la birlikte ‘Üç Kız Kardeş’ ve ‘Şümurh’ oyunları da sahne alıyor. Resimdekiler:Selin İşcan, Özge Özder ve Tuba Karabey

Tremplin Tiyatrosu, 7-17 Temmuz’daysa Hayal Perdesi’nin yine Poposvki’nin yönettiği bir başka oyununu; Selin İşcan, Özge Özder ve Tuba Karabey’in performanslarıyla Çehov’un ‘Üç Kız Kardeş’ini ağırlayacak. 2013’te kurulan bir tiyatro, ilk 2 oyunuyla uluslararası festivallerde!

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.