SİNEMADA ŞENLİKLİ ŞEHİRLER

1

Dünya fuarları, olimpiyatlar ve uluslararası spor etkinliklerinin düzenlendikleri şehirlere geçici ve kalıcı etkilerini konu edinen filmler Haziran ayında perşembe günleri SALT Galata’da gösterilecek. Saat 19:00’da başlayacak olan filmler ücretsiz izlenebilecek.

 

Dünyanın En Harika Fuarı /The World’s Greatest Fair                 

Yönetmen: Scott Huegerich ve Bob Miano                              

2010 / 116 dk. / İngilizce; Türkçe altyazılı

Theodore Roosevelt’in “Amerikan yüzyılı” olarak nitelendirdiği dönemin başlangıcı sayılan 1904 St. Louis Dünya Fuarı’nın o zamana kadarki en iyi ve kapsamlı fuardı. Bir dizi ilgi çekici, samimi ve eğlenceli hikâye üzerinden ilerleyen belgesel film, Amerika tarihinin önemli bir kesitine odaklanıyor. Resmî olarak ‘Louisiana Satınalma Fuarı’ adıyla bilinen fuar, ABD’nin 1803’te Louisiana topraklarını Fransa’dan satın alışının 100. yıl dönümü kutlaması olarak planlandı. Tüketim malları ile popüler kültürü ilk kez bir arada halkın ilgisine sunan sergi, ardında mimari izler bıraktı. Fuardaki yapıların birçoğu geçici bir süre için inşa edilmiş olmakla birlikte, Palace of Fine Arts yapısı hâlen Saint Louise Art Museum olarak faaliyet gösteriyor.

2 Haziran Perşembe saat 19:00

Birleşik Afrika / Africa United

Yönetmen: Debs Gardner-Paterson

2010 / 88 dk. / İngilizce; Türkçe altyazılı

2010 FIFA Dünya Kupası’nın Johannesburg’taki açılış törenine katılmak için yaklaşık 5000 km yol kateden Ruandalı üç çocuğun hikâyesi. Yanlış otobüse binerek Kongo sınırını geçen çocuklar, kendilerini birden bir felaketin ortasında bulur; ne kimlik ne para ne de inandırıcı bir mazaretleri vardır. Mülteci kampına yerleştirilirler ama ellerindeki Dünya Kupası afişini harita yaparak kamptan kaçmayı ve hayallerini gerçekleştirmeyi başarırlar. Yedi ülkede geçen bu yolculuk, daha önce görülmemiş bir Afrika’yı gün yüzüne çıkarıyor.

9 Haziran Perşembe saat 19:00

Pekin Taksi / Beijing Taxi

Yönetmen: Miao Wang

2010 / 78 dk. / Mandarin; Türkçe ve İngilizce altyazılı

snma

Pekin’in 2008 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olması, devasa bir inşaat sürecini başlattı. Bunlardan biri de ‘Kuş Yuvası’ olarak da bilinen Ulusal Stadyum projesiydi. Çin’in sarsıcı bir dönüşümden geçmekte olan tarihî başkentinin güncel, sansürsüz ve zengin bir sinemasal portresi. Olimpiyatların fonunda modern hayatın sorunları ve değişen değerleriyle yüzleşen üç taksi şoförünün mizah ve sessiz bir kararlılıkla harmanlanan gündelik hayat mücadeleleri.

16 Haziran Perşembe, saat 19:00

Suçlular Aramızda

Yönetmen: Metin Erksan

1964 / 98 dk. / Türkçe; İngilizce altyazılı

Varlıklı bir ailenin İstanbul’daki konağından çok değerli olduğu söylenen, aslında sahte olan, bir kolye çalınır. Hırsızlar ile ailenin oğlu arasında bir gurur meselesi ve üstünlük mücadelesine dönüşen kolye, toplumsal sınıf çatışmaları ve bireysel adaletin sembolü olur. Film, 1965’te düzenlenen 34. İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği’nde Metin Erksan’a ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandırdı; aynı yıl film, Milano Film Festivali’nde ‘En İyi Sosyal İçerikli Film’ ödülüne değer bulundu.

unnamed

23 Haziran Perşembe, saat 19:00

1 YORUM

  1. Elinize sağlık hocam çok güzel olmuş. Siz de olmasanız böyle güzel aktivitelerden bihaber bu dünyadan göçüp gideceğiz. Bu tip aktivitelerin daha fazla duyurulmaya ve ilgiye ihtiyacı var kanaatimce. Tekrardan elinize sağlık.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.