HARBİYE AÇIKHAVA TİYATROSU’NDA YAZ OYUNLARI BAŞLIYOR

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yaz oyunları başlıyor. Bu mevsim büyük ilgi gören dört oyunun sahneleneceği ‘Yaz Oyunları’ 31 Mayıs ile 6 Haziran günleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 21:00’de izlenebilecek. Yıkılmas4ı tartışmaları gündemde olan bu kültürel varlığımızın havasını solumak, bu yılın tiyatro ödüllerinde hem adaylıkları hem de ödülleri ile gündemde olan bu oyunlar görülmeli. Biletler Şehir Tiyatroları gişeleri ve www.ibst.gov.tr adresinde…

 

 

12. Gece……………………..………31 Mayıs Salı

Fehim Paşa Konağı…………..2 Haziran Perşembe

Ay Işığında Şamata…………..4 Haziran Cumartesi

Cibali Karakolu…………………..6 Haziran Pazartesi

 

Bir kimlik kargaşası

12. Gece

onıkıncı-gece

Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri 12. Gece… Noel sonrası 12. gecede yaşanılanlardan yola çıkan oyunda o yılların gelenekleri gibi her şey tersyüz olmaktadır. Böylece gerçek yüzler de ortaya çıkar… Shakespeare bir tek bu oyunun da iki başlık kullanmıştır (diğeri ‘Siz Nasıl İsterseniz’). Oyunda dinsel bağnazlık ve önyargılar hicvedilir…. Bir gemi kazası geçiren ikiz kardeşler Viola ve Sebastian farklı yerlerde karaya çıkarlar, birbirlerini öldü zannetmektedirler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve taliplerini geri çevirmektedir, ancak ona elçi gelen erkek kılığındaki Viola’ya aşık olur. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynayarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır….

Osmanlı İstanbul’unda kabadayılar

Fehim Paşa Konağı

drnsnt

 

Turgut Özakman’ın ödüllere değer bulunan oyunu Fehim Paşa Konağı, 1908 yılında, 2. Meşrutiyetin arifesinde, Abdülhamit’in istibdadının son dönemlerinde geçer. Eski kabadayılardan Rasim Baba’nın kahvesi kabadayıların mekânıdar. Rasim Baba karagözcülekle, orta oyunu ile ilgilenen oğlu Yusuf’un bu haline üzülmektedir. Oğlunun da kendisi gibi Fehim Paşa’ya bağlı ünlü bir kabadayı olmasını ister ve onu Fehim Paşa’nın konağına götürür. Fakat Yusuf’un karagöz oynatıcısı olduğu öğrenilince, Rasim Baba büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Yusuf, Fehim Paşa tarafından konaktaki kadınları eğlendirmek için görevlendirilir. Bu arada İstanbul gibi Paşalar da iki kampa ayrılmıştır: Abdülhamitçiler ve Hürriyetçiler… Yusuf Fehim Paşa’nın kızına âşıktır ama onun ününü duyan Deli Suat Paşa da onu konağına ister…. Paşalar, haremleri, kabadayılar arasında çatışmalar olurken bir gün Hürriyet ilan edilir… Sahnede sanki günümüzü izliyor gibi olacaksınız… Kemal Kocatürk’ün rejisi ve oyunculukların başarısı ile Şehir Tiyatroları’nın bu mevsim en iyi oyunu….

Apartman ölçeğinde toplum eleştirisi

Ay Işığında Şamata

Bu yıl 100 yaşını kutladığımız Haldun Taner’in ölümsüz eseriyle Şehir Tiyatroları ustamıza bir saygı duruşunda bulunuyor. Haldun Taner, Çalışkur apartmanında yaşayan Çalışkur ailesinin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan aile yapısını sahneye taşırken bir mikro Türkiye oluşturuyor. İnsanların küçük dünyaları, bu dünyanın küçük pencerelerinden dışarıya bakışlarını mizahi bir dille yansıtıyor… Eğlendiren, güldüren ve şaşırtan bir oyun….

Bir klasik, bir usta

Cibali Karakolu

Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri… Muammer Karaca’nın yıllarca sahnelediği oyunda bu kez sahnede bir başka usta bulunuyor: Zihni Göktay… Yıllar boyunca insan ilişkilerinde değişmeyenleri eğlendirici ve zaman zaman hüzünlendirici biçimde sahneye taşıyan oyun, uzun bir süredir kapalı gişe oynuyor. İstanbul’un en eski semtlerinden olan Cibali’deki eski karakol, yaşanan hızlı değişimin en önemli tanıklarındandır.  Başkomiser Cafer Sabbah sert görünümlü, çok çapkın biridir. Çapkınlık yaparken kendini tüccar Necip Zoka diye tanıtır. Komiser bir yandan karakolun işleri ile uğraşırken bir yandan da çapkınlıklarının düğümünü uyanıklığı sayesinde çözmeyi başarır. Ama nereye kadar?.. Eskiyle yenini değerlerinin çatışmasını izlerken dün ve bugünün benzernleklerini düşüneceksiniz… Zihni Göktay’ın geleneksel tiyatronun mirasını büyük bir başarı ile sürdürdüğü oyunculuğu ise kaçırılmamalı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.