25. TEB ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

0

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği “25. TEB Ödülleri” Eski Büyükdere İskelesi’nde, Muhteşem Bir Manzara Eşliğinde Sahiplerine Takdim Edildi 

  1. TEB Ödülleri çerçevesinde Yılın Oyunu “Hayal-i Temsil”, Yılın Kadın Oyuncusu LAÇİN CEYLAN,Yılın Erkek Oyuncusu YİĞİT SERTDEMİR ve ALAN CİWAN olarak belirlenirken, tiyatro sanatçısı

FERHAN ŞENSOY ve GÖNÜL ORBEY ile tiyatro eleştirmeni SEÇKİN SELVİ 2016 TEB Onur Ödülü’ne

layık görüldü. Önemli bir yatırımla tekrar hayata geçen Eski Büyükdere İskelesi’nin muhteşem manzarası eşliğinde gerçekleştirilen ödül töreninin sunuculuğunu tiyatro ve sinema oyuncusu Ece Dizdar yaptı. Müzisyen Çiğdem Erken ise performansıyla konuklara keyifli dakikalar yaşattı.

IMG_7167-0.png

 2016 yılı TEB Ödülleri’ne değer görülen eser ve sanatçılar, Yönetim Kurulu’nu Ragıp Ertuğrul, Handan Salta, Metin Boran, Nalân Özübek ve Tijen Savaşkan’ın oluşturduğu Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyeleri tarafından, 2015-2016 sezonunda sahnelenen tiyatro oyunlarını göz önünde bulundurarak belirlendi. TEB üyesi eleştirmen ve akademisyenlerin oylarıyla seçilen en iyilere, Eski Büyükdere İskelesi sponsorluğunda gerçekleştirilen törenle ödülleri takdim edildi. TEB Başkanı Ragıp Ertuğrul, birliğin efsanevi başkanı Üstün Akmen’in yokluğunun ilk yılında ödüllerin yine demokratik bir seçimle belirlendiğinin altını çizdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT)’nın, genç kuşak yerli yazarlardan Ahmet Sami Özbudak’ın eseri olan ve Yiğit Sertdemir rejisiyle sahnelediği “Hayal-i Temsil”, Yılın Oyunu Ödülü’nü aldı.

IMG_7165.PNG

Neil LaBute’un kaleme aldığı, Türkçe çevirisini Rüzgar Can Ekin Turan’ın yaptığı, yönetmenliğini İskender Altın’ın üstlendiği Bitiyatro yapımı “Üç Oyun (Vurgun)” oyunundaki rolüyle Laçin Ceylan, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü’ne layık görüldü.

IMG_7162.JPG

Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü kategorisinde ise İBBŞT’nin “Hayal-i Temsil” ve “Cyrano de Bergerac” oyunlarındaki performansıyla Yiğit Sertdemir ve Destar Tiyatro’nun “Di Tuwalete De” oyunundaki performansıyla genç oyuncu Alan Ciwan, ödül alan isimler oldular.

IMG_7163.JPG

TEB 2016 Onur Ödülü bu yıl iki farklı alanda tiyatroya emek veren iki değerli tiyatro insanına takdim edildi. Bu ödüllerden ilkine, yıllardır özel tiyatro yapmanın zorluklarına göğüs gererek sanatını ödün vermeden aralıksız seyircisiyle buluşturan, Ses Tiyatrosu’nu tiyatro dünyasına yeniden kazandırmakla kalmayıp ayakta tutmak için tüm çabasını sürdüren, sanat yaşamı boyunca zaman zaman karşılaştığı provokasyon ve engellemelere rağmen sanatının politik söyleminden asla vazgeçmeyen   Ferhan Şensoy layık görüldü.

60’lı yılların sonundan bu yana hem Anadolu’yu dolaşarak oyunları irdeleyen, sesini duyuramayanların sesi olan, hem de adı sanı bilinmeyen gençleri izleyerek onları gönendiren, özendiren, hiç aksatmadan tiyatro eleştirisi yazan, 70’li yılların başlarında tiyatro dergileri çıkaran, tiyatro eleştirisini toplumsal bilinçle bütünleyen, genç eleştirmenlere örnek olan, eleştiriye dinamizm kazandıran ve ödün vermeden sorumluluğunu yerine getiren Seçkin Selvi, Onur Ödülü’ne değer görülen diğer isim oldu.    IMG_7169-0.png

TEB Ankara Temsilciliği de 2015-2016 tiyatro sezonunda Onur Ödülü’ne; uzun yıllardır kendisine verilen tüm rolleri disiplinle gerçekleştirdiği, emekli olmasına karşın sahnede olmayı seçtiği ve böylece hem sahneye verdiği emek hem de tüm yaşamı boyunca tiyatro sanatına ve demokratik sanat üretimine yaptığı önemli katkısı nedeniyle Gönül Orbey‘i değer gördü. Orbey’e ödülü Ankara’da düzenlenecek bir törenle takdim edilecek.

Üstün Akmen’in anısına eşi Şaylan Akmen’e bir anı plaketi sunuldu. Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin sahibi ve yayın yönetmeni Mustafa Demirkanlı’ya da yayımladığı dergi aracılığıyla sanatı, sanatçıyı ve eleştiriyi gündemde tutmak ve Türk tiyatrosunun yakın tarihine ilişkin yazılı belge bırakmak yolundaki özverili çabalarından dolayı Teşekkür Plaketi takdim edildi.

IMG_7166-0.png

 Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) hakkında

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi olarak 1990 yılında kurulan birlik, tiyatro (sahne ve gösteri sanatları) alanında eleştiri disiplininin yurdumuzda gelişmesini, diğer milletlerin bu alandaki çalışmalarını, kullandıkları yöntem ve teknikleri ülkemizde tanıtarak bilimsel ve çağdaş düzeye ulaşmasını, sahne faaliyetlerimizin yurt içinde ve dışında tanıtılmasında güvenilir bir değerlendirme kaynağının oluşmasını sağlamak, etkinleştirmek, geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

 Eski Büyükdere İskelesi Hakkında                                                                                                                                                

Eski Büyükdere’de yaz günleri… Mahalle cıvıl cıvıl… Çocuklar mayolarını giymiş, kürekleri kovaları ellerinde iskelenin yanından denize giriyorlar. Anneler akşam pişirecekleri sebzeleri yanına almış, çocuklar denize girerken onları ayıklıyor. At arabalarının geçtiği yollar, pastaneden taze çıkmış poğaça kokusuyla dolan sokaklar, vapur saatlerine ayarlanmış günler. Ama bir saat var ki önemli! Tüm Büyükdere sakinlerinin bildiği bir saat bu 19:00. Çünkü saatler 19:00’u gösterdiğinde sokaklarda başka bir hareket başlayacak.

Mesaiye giden erkekler Eski Büyükdere İskelesi’ne yanaşan vapurdan inecek, onları karşılamaya gelmiş güzel eşleri, nişanlıları ya da sevdikleri ve de çocuklarıyla kucaklaşacak. Neredeyse bir seremoniye dönüşen bu karşılama belki o günleri yaşamış olan onlarca insanın hatıralarında hep yaşayacak. Ve de elbette sıradan bir iskeleden çok farklı bir ruha sahip Eski Büyükdere İskelesi’nin meşhur pasajı ile… Dondurmacısı, pastanesi, kahvehanesi, terzisi, acentesiyle başlı başına bir yaşam merkezidir Eski Büyükdere İskelesi…

 Ali Talat Bey’in mimari projesi olan Eski Büyükdere İskelesi 1853 yılında hizmete açıldı. 1984 yılında inşa edilen kazıklı sahil yolunun arkasında kaldığı için, hizmeti sona erdi. Şimdi o eski ruhu tekrar canlandıracak restorasyonuyla, İstanbul Boğazı’nın en güzel yerlerinden birinde; deniz manzaralı terası,geniş salonları ve fuaye alanıyla her şeyi içinde bir etkinlik mekanı olarak yeniden hizmete açıldı.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.