Warning: Illegal string offset 'limit' in /home/admin/web/dirensanat.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_big_grid_1.php on line 20

Rampa Tiyatro,yazar- eleştirmen Metin Boran’ın yönetmenliğini yaptığı Mehmet Baydur’un önemli eseri ‘ Yangın Yerinden Orkideler’ini sahneye taşıyor.

Oyun 10 ve 31 Mart Perşembe saat 20:30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak. Müzikleri Tolga Çebi’nin  yaptığı oyunda; Mehmet Fahri Etik, Deniz Can, Sertan Musellim, Selin Ayık ve Berk Kristal rol alıyor. Teknik olarak; Işıkta Yüksel Aymaz, dekorda Burcu Melek Bozan, kostümde Selin Ayık görev alıyor.

Birçok gazete ve dergide yazıları ve öyküleri yayınlanan Mehmet Baydur 1990 tarihli yazısında ‘Yangın Yerinde Orkideler’ oyunu hakkında şunları yazıyor. “…Orkideleri hep bir “ballad” olarak düşündüm. Hakkı yenmişlerin, hayatın-toplumun- yerleşik düzeninin kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve dumanlar içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen, ya da birazda bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler. “

IMG_3944

Oyunun yönetmeni Metin Boran’nın Mehmet Baydur ve Yangın Yerinden Orkideler hakkındaki düşünceleri:

Metin Boran: Yazarlığının en verimli zamanında aramızdan ayrılan Mehmet Baydur ( 1951-2001) 1980’li yıllarda yazdığı eserlerle en dikkat çekici oyun yazarı olarak tiyatro literatüründe yerini aldı. Yazdığı oyunlar ülkemizde ve yurtdışında defalarca sahnelendi. Avrupa’da olsa yazarlığı ve dram anlayışı üzerine birkaç defa sempozyumlar yapılırdı.

Neden Bir Mehmet Baydur eseri?

Metin Boran: Memet Baydur yazdığı oyunlarla toplumsal hayatın dışına itilmiş insanların yaşadığı dramları ağlak olmayan bir yaklaşımla kaleme alıyor. Oyunlarında önceden denenmiş dramatik üslup ve biçimleri kendi dram anlayışıyla yeniden kurgulayarak başka türlü bir dram tarzının özgün metinlerini yaratmıştır.

Baydur, yazarlığında toplumsal gerçekliğin ortaya çıkardığı en dramatik durumları kurgularken bile üslup olarak mizah ve ironiyi, alaysı yaklaşımı ve dalga geçmeyi elden bırakmıyor.

225px-Metin_boran

Yangın Yerinde Orkidelerin bizlere anlattıkları?

Metin Boran: Yangın Yerinde Orkideler’de kentin periferisine iteklenerek boşta bırakılmış insanların bireysel ve toplumsal dramı üzerinden iki karşıt hayat anlayışına prizma tutuyor. Bir yanda ideallerini gerçekleştirme cesareti oluşmamış, hayatı yarım yaşayan, çevresine yaydığı umutsuzluk ve boşunalık duygusu ve intihar düşüncesi ile ortaya çıkan bir ‘Adam’, yanında ise özenilen, imrenilen ve taklit edilmek istenen sahici yaşamlarıyla berduş Nuri ile fahişe Neriman. Diğer yanda ise bir patron metresi Nurçin ve patronun uşağı konumundaki personelini Nezih’in sığ, sahte ve yalancı hayatlarının dramatik acısı ve toplumsal parodisi.

Nelere dikkat çekilmek isteniyor?

Metin Boran: Toplumsal hayatımızın yangın yerine döndüğü, yalanın iktidar kurduğu, insanların bir birine yabancılaştığı günümüzde, ahlaki ve kültürel yozlaşmanın tavan yaptığı bir atmosferde sanat ve tiyatroda ısrar, toplumsal ve sanatsal özgürlüğü talep etmenin ön koşulu olduğu bilinciyle Rampa Tiyatro üretmeye devam edecek.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.