Edebiyat ile tiyatronun işbirliği Bütün Kadınların Kafası Karışıktır

0

 

Ece Temelkuran’ın ilk kitabı olan ve edebiyat dünyasında ilgiyle karşılanan ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’dan bir başka yazar ve tiyatrocunun katkılarıyla kadın dünyasına büyüteç ile bakan bir tiyatro oyunu ortaya çıktı. Temelkuran’ın yazdıkları önce Seray Şahiner tarafından uyarlandı, ardından Selen Uçer tarafından günümüzde geçen bir olay örgüsü eklenerek sahneye çıktı.

Kocasından ayrılan, son kitabı yeni yayınlanmış yazar Ebru Uysal (Deniz Çakır) intihar etmek üzere pencereye çıktığında komşuları Perran (Şebnem Sönmez), Meltem (İpek Türktan Kaynak), komşu evde temizlik yapan Aysel (Zeynep Kankonde) ve emlakçı Murat (Kadir Çermik) onu kurtarmaya çalışırlar… “Birden bedenlerimiz büyüdü . En başından yorgun ve küsmüştük. biz, küsmüştük . Ne garip , oysa bir çoğumuzun adı, Çağrı , Umut , Barış , Devrim, Savaş veya Özgür’dü. Adlarımızın anlamlarını ezberleyip sonra da unutmaya çalışarak , bedenlerimizi büyüttük. Biz ne savaşabildik, ne de barışabildik dünyayla, ne özgürdük ne de umudumuz vardı. İşte bu yüzden böyle öyküler yazdık, kırık ve bağlantısız.” demektedir Ebru… Kafası karışıktır ama Perran ve Meltem farklı mıdır?.. Onlar görmezden gelip kendilerini kurtarmışlardır. Aysel ise hiç düşünmediği şeyleri düşünmeye başlayacaktır. Çok farklı sınıflardan dört kadının konuşmaları ülkemiz kadınlarının çıkmazlarını ve çıkmazdan kurtulma çabalarını anlatıyor. Bunun için de yüzleşmeleri gerekecektir.

cropped_content_butun-kadinlarin-kafasi-karisik-midir_79AOEOfo63746E9

Doğal olarak bütün bu olaylar Selen Uçer tarafından seyirciyi hem düşündürecek hem de güldürecek bölümlerin altı çizilerek sahneleniyor. Bu nedenle ‘Bunalım Komedisi

“Ben ve benim gibiler, dünyada hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimizi düşünerek büyüdük. Biz mektuplar yazdık hep. Bir de uçlarını içimize döndürdüğümüz şiirler. Şiirleri bedenlerimize saplamaya çalıştık. Oysa onlar, çoktan peltekleşmişti, uçları yoktu.”

“Var olmak o kadar heyecan verici gelmiyor bana. Buna karşılık, yok olmanın da anlamlı bir yanını göremiyorum.”

“Öyle bir suçluluk duygusu var ki bende, yemeğimin yemediğim yarısının bile kalbinin kırıldığını düşünüyorum. “

5 Şubat Cuma saat 20:30, Trump Kültür ve Gösteri Merkezi

7 Şubat Pazar saat 16:00’da Caddebostan Kültür Merkezi

Biletler Biletix ve salon gişelerinden alınabilecek

Bilgi için: aysaorg.com

biletix.com

facebook.com/aysatiyatro

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.