87. OSCAR ÖDÜLLERİ'NE BİR BAKIŞ… -SEVİL ÖZDEMİR-

0

Bu yıl 87.’si düzenlenen Akademi Ödülleri’nde sona yaklaşırken heyecan sürüyor.
22 Şubat 2015’te sinema ve dizi oyuncusu Neil Patrick Harris’in sunumuyla gerçekleşecek olan gecede “The Grand Budapest Hotel” ve “Birdman” 9 adaylıkla törene damga vuracakmış gibi görünüyor. 8 adaylıkla “The Imitation Game”, 6 adaylıkla “American sniper” ve “Boyhood”, 5 adaylıkla “The Theory Of Everything”, “Foxcatcher” ve “Whiplash” ise pek geri kalacak gibi görünmüyor.

Sinemaseverlerin gönüllerinden geçirdiği tahminler mutlaka vardır diye düşünüyorum. Ben her sene tahminler çıkarır ve törende karşılaştırırım. Bakalım bu yıl tahminlerimiz tutacak mı? Sırasıyla önemli kategorilere bir göz atalım…

2

EN İYİ FİLM

American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory Of Everything
Whiplash

               

SEVİL ÖZDEMİR
SEVİL ÖZDEMİR

  Oscar’ın önemli ayaklarından olan Ace Eddie, Goldon Globe, BAFTA gibi ödülleri kucaklayan “Boyhood” Akademi son anda bir sürpriz yapmazsa Oscar’ı da alacak gibi görünüyor. Boyhood benim de ilk favorimdi. Daha sonra bir iki film arasında gidip gelsem de, son olarak Boyhood diyorum. Bu kategoride izleyemediğim bir tek “Selma” filmi var ve onunla ilgili Akademi’nin çok az aday göstererek genel bir haksızlığa uğradığı kanısı yaygın. Dağıtımının geç yapılması ve vizyona geç girerek çok fazla Akademi üyesine ulaşamaması , film için önemli bir kayıp olmuş…

Her sene Amerikan milliyetçiliği ile ilgili bir yapımı aday göstermeye alışkın olan Akademi, bu yıl da beklenildiği gibi “American sniper”ı 6 dalda aday gösterdi. Gerçek hikayeden uyarlanan film, bana kalırsa Bradley Cooper’ın oyunculuğu, ses ve kurgunun dışında bu kategoriye girmemesi gereken sıradan bir film…

Ünlü matematik dehası Alan Turing’in hayat hikayesinin anlatıldığı “The Imitation Game”, konusu ve oyunculukları iyi olmasına rağmen, film genel anlamda yüzeysel kalmış hissi uyandırdı…

 

Stephen Hawking’in hayatından kesitlerin anlatıldığı “The Theory of Everything”, her ne kadaruyarlama açısından başarılı olsa da, özellikle Eddie Redmayne’ın kusursuz oyunculuğuna rağmen en iyi film ödülünü hakedecek kadar iyi olmadığını düşünüyorum…

Gerek konusu, gerek oyunculuklar ve yönetmeni n tarzıyla yılın en iyi filmlerinden olduğunu düşündüğüm “Birdman”, bu listede olmayı hakeden filmlerden…
Sıradan bir konusu olmasına rağmen oyunculuk ve yönetmenin başarıyla yarattığı gerilimle baştan sona heyecanla izlenen “Whiplash”inen iyi film ödülünü alması zor görünse de, yardımcı erkek rolündeki muhteşem oyunculuğuyla J.K Simmons’ın ödülü hakettiğine inancım tam.

Bana göre dahi yönetmenlerden olan Wes Anderson masalsı anlatım tarzı “The Grand Budapest Hotel”de de devam ediyor. Dahiyane çekimlerin hemen göze çarptığı film, en iyi film ödülünü alır mı bilmiyorum ama en iyi yönetmen ödülünü almasını umuyorum…

                 Richard Linklater’ın 12 yıllık süreçte çektiği farklı bir film olan “Boyhood”, Oscar’ın en güçlü adaylarından biri olarak önümüze çıkıyor. Bir çocuğun ve ailesinin yıllar içindeki uğradığı değişimler ve bunu yıllarca ara verip tekrar biraraya gelerek kaldıkları yerden devam ederek, bütünsel bir oyunculuk sergilediklerinden dolayı, tüm ekibi tebrik etmek gerekiyor… Linklater , tarz olarak aynı ekiple uzun aralıklarla çekim yapmayı seven ve bu konuda çok da başarılı bir yönetmen olarak hafızalarımıza yer etmişti, Boyhood ile bu iyice pekişti. Gerçekten emek verilmiş ve çok da başarılı bir film olan Boyhood başlarken de söylediğim gibi en iyi film ödülünü alacak gibi görünüyor.

3

EN İYİ YÖNETMEN
Alejandro G. Iñárritu, “Birdman”
Richard Linklater, “Boyhood”
Bennett Miller, “Foxcatcher”
Wes Anderson , “The Grand Budapest Hotel”
Morten Tyldum, “The Imitation Game”

Yönetmen adayları içinde daha önce adaylıkları olsa da, Oscar’ı alan olmamış. Hangisi kazanırsa kazansın, ilk Oscar sevincini yaşayacağı kesin…
“Boyhood”, “Birdman” ve “The Grand Budapest Hotel” arasında geçeceğini tahmin ettiğim yarışın kazananı “Boyhood” olacakmış gibi görünse de, benim gönlümden geçen yönetmenin farkını gösterdiği “The Grand Budapest Hotel”.

4

EN İYİ KADIN OYUNCU

Marion Cotillard, “Two Days, One Night”
Rosamund Pike, “Gone Girl”
Felicity Jones , “The Theory of Everything”
Reese Witherspoon, “Wild”
Julianne Moore, ”Still Alice”

Pek de sürprizi olmayan bir kategori gibi görünen en iyi kadın oyuncu ödülünü, bu yıl Golden Globe (Altın Küre) ve BAFTA ödüllerini de kazanan Julianne Moore alacak gibi görünüyor…

5 kere Oscar’a aday olan Moore’un Akademi’den ödülü bulunmuyor. Genel anlamda sevdiğim ve her rolün altından kalktığını düşündüğüm bir oyuncu olan Julianne Moore, “Still Alice”deki performansı ile kesinlikle ödülü hakediyor… “Gone Girl”deki performansını çok beğendiğim Rosamund Pike’ın da aşağı kalır yanı yok ama çok fazla çekişme olmayacağı kanısındayım.

 

 

5

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Steve Carell, “Foxcatcher”
Michael Keaton, “Birdman”
Bradley Cooper, “American Sniper”
Benedict Cumberbatch, “The Imitation Game”
Eddie Redmayne, “The Theory of Everything

Globe (Altın Küre) ve BAFTA ödüllerini de kazanan Eddie Redmayne Oscar’ı da kucaklayacakmış gibi görünüyor. Her ne kadar Michael Keaton “Birdman”da harika bir oyunculuk sergilese de, benim gönlüm yine de Eddie Redmayne’dan yana… Bu kategoride kötü oynamış diyecebileceğimiz kimse yok, hepsi rolünü başarıyla canlandırıyor ama Eddie Redmayne sadece rolün hakkını vermiyor, gerçekten Stephen Hawking’i izliyor hissi veriyor… Genç oyuncu Oscar’ı en hakeden isimlerden biri diye düşünüyorum.

6

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Patricia Arquette, “Boyhood”
Emma Stone, “Birdman”
Laura Dern, “Wild”
Meryl Streep, “Into the Woods”
Keira Knightley, “The Imitation Game”

İçlerinde 19. Oscar adaylığını yaşayan, üç Oscar’ı bulunan ve oyunculuğuna kimsenin olumsuz yorum yapamayacağı Meryl Streep olsa da bu sene Oscar’ı “Boyhood”daki rolüyle Patricia Arquette kazanacak gibi görünüyor.

7

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Robert Duvall, “The Judge”
Mark Ruffalo, “Foxcatcher”
Ethan Hawke, “Boyhood”
J.K. Simmons, “Whiplash”
Edward Norton, “Birdman”

Bu kategoride göze çarpan iki isim var ki bunlar “Whiplash” katı müzik öğretmeni rolünde harikalar yaratan J.K. Simmons, diğeri ise “Birdman”daki çılgın oyuncu rolündeki üstün performansıyla Edward Norton… İkisinin de performansı göz dolduruyor. Edward Norton beni şimdiye kadar oyunculuk performansıyla hiç yanıltmadı ama J.K Simmons’un filmdeki oyunculuğu Oscar’ı alması gerektiğini gösteriyor.

8

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM

 

Ida – Polonya
Leviathan – Rusya
Tangerines – Estonya
Timbuktu – Moritanya
Wild Tales – Arjantin

Altın Küreyi de alan Rus yapımı Leviathan’ın kazanacağını düşünsem de, sürprize açık bir kategori, kazanan her an değişebilir…

9

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO

Birdman
Boyhood
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Nightcrawler

İşin içine Orijinallik giriyorsa kesinlikle The Grand Budapest Hotel” ya da “Birdman” ikilisinden biri olmalı… Diğer adaylıklarından ödül alamayan hangisi olursa umarım bu ödülü o kazanır.

10

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

American Sniper
The Imitation Game
Inherent Vice
The Theory of Everything
Whiplash

Diğer kategorilerde ödül alamazsa Akademi bu listede American Sniper’a ödül verebilir… Her an sürpriz olabilir diye düşünüyorum ama yine de benim gönlüm bu kategoride “The Imitation Game”den yana.

11

EN İYİ ANİMASYON

Big Hero 6

Song of the Sea
The Boxtrolls
The Tale of the Princess Kaguya
How to Train Your Dragon 2

“How to Train Your Dragon 2” ve “Big Hero 6” arasında çekişmeli geçeceğe benzeyen kategoride Altın Küre’yi “How to Train Your Dragon 2”nin aldığını düşünürsek, Oscar’ı da alma olasılığı yüksek görünüyor.

12

 

 

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ


Roger Deakins, “Unbroken”
Emmanuel Lubezki, “Birdman”
Dick Pope, “Mr. Turner”
Robert Yeoman, “The Grand Budapest Hotel”
Lukasz Zal ve Ryszard Lenczewski, “Ida”                                                                             

Bu kategori “Birdman” ve “Unbroken” arasındaki çekişmeye sahne olacak görünse de,Akademi her an sürpriz yapabilir…

13

EN İYİ GÖRSEL EFEKT

Captain America: The Winter Soldier
Dawn of the Planet of the Apes
Guardians of the Galaxy
Interstellar
X-Men: Days of Future Past

Görsel Efekt listesinde en güçlü aday “Interstellar” gibi görünüyor ama her an aradan başka bir aday sürpriz yapabilecekmiş gibi düşünmekte fayda var. Ayrıca her biri görsel efekt anlamında başarılı yapımlar olduğundan, hangisi kazanırsa kazansın haksızlık olmaz diye düşünüyorum.

14

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

The Grand Budapest Hotel
Inherent Vice
Into the Woods
Maleficent
Mr. Turner

“The Grand Budapest Hotel” ve “Into the Woods” arasında geçeceği düşünülen bu yarışı, arada bir sürpriz çıkmazsa bu iki filmden hangisinin kazanacağını 22 Şubat gecesi hep birlikte göreceğiz.

           Oscar’a günler kala, bakalım tahminlerimizin ne kadarı tutacak?.. uHerkese şimdiden iyi seyirler diliyorum.
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI

The Grand Budapest Hotel
Inherent Vice
Into the Woods
Maleficent
Mr. Turner

“The Grand Budapest Hotel” ve “Into the Woods” arasında geçeceği düşünülen bu yarışı, arada bir sürpriz çıkmazsa bu iki filmden hangisinin kazanacağını 22 Şubat gecesi hep birlikte göreceğiz.

           Oscar’a günler kala, bakalım tahminlerimizin ne kadarı tutacak?.. uHerkese şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Sevil Özdemir

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.