KIRIMLILARIN 'KORKUNÇ YILLARI' FİLM OLUYOR

0

“KORKUNÇ YILLAR” ROMANI BEYAZ PERDEYE AKTARILIYOR…

 Kırım Türklerinin hafızası olarak anılan ünlü yazar Cengiz Dağcı’nın ‘Korkunç Yıllar’ isimli romanından uyarlanan ‘Kırımlı Korkunç Yıllar’ filminin çekimlerine başlanıyor.

Kendisi de filmlere konu olacak bir hayat yaşayan Cengiz Dağcı romanında, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman esir kamplarında tutulan Tatar esirlerin çektiği acıları ve yaşanan büyük insanlık dramını anlatıyor.

 

ZENGİN OYUNCU KADROSU

Usta tarihçi ve yazar Avni Özgürel’in projelendirdiği, senaryosunu Atilla ve Nil Ünsal’ın kaleme aldığı ‘Korkunç Yıllar’ın başrollerini Murat Yıldırım, Selma Ergeç, Bülent Alkış, Gülçin Santırcıoğlu ve Burç Kümbetlioğlu paylaşıyor.

Murat Yıldırım
Murat Yıldırım
Selma Ergeç
Selma Ergeç
Bülent Alkış
Bülent Alkış
Gülçin Özkantarcıoğlu
Gülçin Özkantarcıoğlu

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti projeleri arasında yer alan filmin çekimlerine 24 Ocak 2014’te Afyonkarahisar’da başlanacak ve Bolu Aladağlar’da devam edilecek.

Film çekimleri için detaylı bir ön hazırlık süresi geçirildi. Filmin yapımcılığını üstlenen, 1992 senesinden bugüne kadar çeşitli belgesel ve sinema filmlerine imza atan TFT Prodüksiyon, film için Bolu Aladağlar’da yapımı aylar süren özel platolar inşa ettirdi. Gerçeğine yakın tasarlanan Nazi kampları için yoğun bir çalışma süreci yaşandı.

 

 

“KORKUNÇ YILLAR” DENEYİMLİ EKİBİYLE İDDİALI

Türk Pasaport isimli uluslararası ödüllü yapımın yönetmenliğini yapmış Burak Arlıel’in çekeceği ‘Korkunç Yıllar’ Feza Çaldıran’ın Görüntü Yönetmenliği, Vahit Yazıcı’nın Sanat Yönetmenliği ve Fadim Üçbaş’ın Kostüm Tasarım sorumluluğunda olacak. Filmin dünya sinemalarına dağıtımı ise Warner Bros. şirketi tarafından yapılacak.

872_4

 

CENGİZ DAĞCI:

CENGİZ DAĞCI9 Mart 1920 tarihinde Kırım’ın Yalta şehrinin Kızıltaş köyünde doğdu. Çocukluğu kıtlık, yoksulluk, Rus emperyalizminin zulmü ve büyük baskılar altında geçti. İlköğrenimi köyünde ve Akmescit’te yaptı. aynı şehirde ortaokulu bitirdi (1938). Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı. 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946’da Londra’ya yerleşti. Eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır. Türk edebiyatının en güçlü yazarlarındandır. Hüzünlü bir üslubu vardır.

Londra’nın Soutfields bölgesindeki evinde 22 Eylül 2011 Perşembe günü saat 12.30’da vefat etti.

ESERLERi:

YANSILAR I, II, III, IV, V

Cengiz Dağcı’nın hayatından, günlük tehassüs ve notlarından, Kırım’a, geçmişe olan hasretlerinden meydana gelmiş orijinal bir eser. Yansılar 2 ve Yansılar 3, Yansılar 4, Yansılar 5 olmak üzere, eser halen beş cild olmuştur.

BEN VE iÇiMDEKi BEN (YANSILAR’ DAN KALANLAR):  Yansılar 1-2-3-4 diye devam eden eserlerinin sonuncudur.

KORKUNÇ YILLAR: İkinci Dünya Salvaşı’nda bir Kırım Türkü’nün başından geçenleri anlatır.

YURDUNU KAYBEDEN ADAM: Cengiz Dağcı serisinin bir başka romanı.

ONLAR DA iNSANDI: Kırım, Kırım’daki sosyal, hayat, Sovyet idaresinin muhtelif safhalarıyla ve sürgünle ilgili gözlem, hatıra ve çilelerin romanı.

O TOPRAK BİZİMDİ: Kırım’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet idaresi altındaki çaresizliğinin hikayesi.

ANNEME MEKTUPLAR: Kırım’da birbirine saf bir aşkla bağlanan iki gencin çocukluk ve yetişme çağlarını, Kırım’ın tabii çerçevesinde ele alıp işleyen bir roman.

ÖLÜM VE KORKU GÜNLERi: İkinci Dünya Savaşı’nda Alman işgali altındaki Polonya… Millî ayaklanma ve bunun kanla bastırılışı… Bu şartlar altında Varşova’da yaşanmış bir insanlık dramı…

BADEM DALINA ASILI BEBEKLER: Yazar bu romanında da Kırım’a ve Kırım’daki çocukluk günlerinin saf ve canlı hayatına dalıyor.

YOLDAŞLAR: Cengiz Dağcı’nın İkinci Dünya Savaşını anlatan romanı.

BiZ BERABER GEÇTiK BU YOLU: Cengiz Dağcı’nın bir başka romanı.

AVNİ ÖZGÜREL:

AVNİ ÖZGÜREL
AVNİ ÖZGÜREL

(1948, Ankara) Türk yazar, gazeteci ve senaryo yazarı.

1948 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimi tamamlamadıktan sonra Ankara’da Ulus gazetesinde gazetecilik mesleğine başladı.[1] Milliyet, Akşam, Yeni İstanbul, Ayrıntılı Haber gazetelerinde gazetecilik yaptı. 1981 senesinde TRT için Bulgaristan Türklerinin durumuna ilişin ilk film senaryosu olan Belene’yi yazdı. Belene’den sonra başka senaryo ve belgesel film metinleri kaleme almaya devam etti.

Özgürel, Gelişim Yayınları’nda da çalıştı.

Sabah ve ardından Radikal gazetesinde özel haber müdürlüğü, Yeni Ufuk gazetesinin genel yayın yönetmenliği yaparak sürdürdü. Özgürel, Halen Radikal gazetesinde yazar olarak çalışmaktadır.

1975 senesinde Ayfer Özgürel ile evlendi

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.