Yapacaklarımızın  süreç ve sonuçlarıyla doğuracağı etkinin değeriyle daha çok ilgileniyoruz

 Sahnesi’nin diğer tiyatrolardan farkı nedir? Bu farkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?

MERT FIRAT: Sanatçı başkasının derdini kendi derdi yapar, kendi derdini unutur ya da unutmuş gibi yapar. Sonunda o da ölür, bir şey dert etmeyen de… Biz Moda’dan başlayarak, var olan kültür hayatıyla doğru biçimde etkileşmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken çeşitli sanat dallarının bir arada toplandığı bir oluşum bizi daha da heyecanlandırıyor. Özellikle tiyatroda seyirciyle kurduğumuz ilişki sadece onlara bilet satmaktan ibaret olmayacak. Seyircisiyle sürekli iletişimde olan bir tiyatro olmayı da hedefliyoruz.  Öyle ki buradaki sanat hayatı seyirciyi katılımcıya dönüştürmeyi amaçlarken hep birlikte gelişmeyi de barındırıyor. Tüm bunları yaparken belirleyen ya da dikte eden değil, yeni fikir ve eleştirilere de açık  bir yapı kurmak istiyoruz.  Fark yaratmak için yola çıkmak değil de yapacaklarımız ve onların süreç ve sonuçlarıyla doğuracağı etkinin değeriyle daha çok ilgileniyoruz.

Bu kadar değerli ismi bir arada tutan şey nedir ?

Bu proje için ortak bakış açısı ve hayallerle çıktığımız yolda maddi ve manevi her şeyimizi ortaya koyduk. Herkes inanarak çalışıyor. Burada birlikte bir hayat inşa ediyoruz. Birinin diğerine üstünlük kurup, baskılayamayacağı bir yapı kuruyoruz. 7 yılı birlikte geçirdik. Yeri gelecek kavga da edeceğiz. Zaten kavga edemeyeceğimiz kişilerle çalışmak istemeyiz. Herkes birbirinin koşullarını biliyor. Aslında hep böyleydi. Bizi birleştiren de bu

Ülkemizde ne yazık ki dizi izleyicisinin sayısı tiyatro izleyicisinin sayısından fazla, hele ki şu an oynadığınız dizinin takipçisi çok fazla, bu kitlenin sizin tiyatro seyircinizden fazla olduğunu düşünürsek, o kitleye siz neler söylemek ister tiyatrosu için?

Dizilerde harcanan emeği bir kenara atmak, en başta gecesini gündüzüne katan set ekibine haksızlık olur.  Şu anda rol aldığımmert-firat-91603 ‘’İntikam’’ dizisinin oyuncu kadrosundan set ekibine, yönetmeninden yapımcısına herkes Moda Sahnesi’nden haberdar ve bu herkesi çok heyecanlandırıyor.  Dizi seyircisinin de Moda Sahnesi’nden haberdar olunca ve yarattığı değeri keşfedince ilgisiz kalmayacağını düşünüyorum. Tiyatronun seyircisiyle kurduğu ilişki tabii ki ekrandakinden çok farklı. Bundan önce oynadığımız oyunları 10 ila 15 kez izleyen seyircilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu insana şu soruyu sorduruyor; bir seyirci niye aynı oyunu 15 kez seyreder, cevabı çok açık ; çünkü hiç bir zaman aynı oyunu seyretmez. Belki bunu bu cümlelerle ifade edemez; ama sahneyle kurduğu ilişkinin içinde seyirci de bir oyuncudur sadece bu büyü bile tiyatroya gitmek için yeterli bir sebep olabilir.  Nâzım Hikmet’in çok güzel bir sözü var ‘’Tekrardaki mucize, tekrarın tekrarsızlığıdır

 

 

 

Röportaj:Cenk Gündoğdu

www.dogansanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.